• Laura Hernández Rojas

El futur de les companyies aèries, en l’aire

Actualizado: mar 28

Les aerolínies necessiten recursos financers per fer front al Covid-19 i les nacionalitzacions i els ERTO esdevenen les opcions més factiblesLa majoria d'aerolínies podrien quebrar a finals de maig, segons CAPA. CC Attribution/Media.norwegian.com


Daniel Silva, estudiant de tercer de Periodisme

El panorama mundial del sector aeri, com el de tots els sectors, ha quedat molt afectat per la crisi del COVID-19. Alguns indicadors mostren les pèrdues i ens fan una lleugera idea de la magnitud d’aquestes. La IATA, Associació Internacional del Transport Aeri, calcula que l’impacte sobre els ingressos per passatgers ascendeix fins als 233.520 milions d’euros, el que equivaldria a una rebaixa del 44% respecte a l’exercici del 2019. A Europa, aquesta xifra seria d’uns 14.000 milions d’euros. El Centre per a l’Aviació (CAPA) estima que, a causa de les cancel·lacions de vols i la consegüent reducció dels ingressos en el nombre de passatgers, la majoria d’aerolínies podrien quebrar a finals de maig, ja que han perdut fins al 50% dels seus valors borsaris, amb l'excepció de les xineses, que han rebut ajudes governamentals i només han perdut el 10% d’aquest valor.


Per combatre aquesta crisi, i amb l’exemple de la Xina sobre la taula, alguns executius han optat per les nacionalitzacions de les seves aerolínies - com Itàlia, Regne Unit o Noruega. Itàlia, ha assumit la nacionalització de l’aerolínia Alitalia dins el seu pla de lluita contra el COVID-19, on una part dels 25.000 milions d’euros d’inversió anirà destinada a la repatriació de ciutadans italians i al transport de material sanitari cap al país, on tanta ajuda necessita. L’empresa, que portava tres anys esperant comprador, comptarà amb representants dels 11.000 treballadors de la plantilla en el Consell d’Administració.


Itàlia, el Regne Unit o Noruega han recorregut a les nacionalitzacions per fer front les despeses de les seves aerolínies nacionals, totes elles amb formats diferents

Boris Johnson, per la seva banda, es planteja nacionalitzar British Airways amb ajudes de 358.960 milions d’euros en prèstams de l’Estat. El primer ministre té més complicacions que el seu homòleg italià, ja que British Airways, com Iberia, Vueling o Lingus, està integrada dins el grup IAG, holding fruit de la fusió de les companyies aèries Iberia i British Airways i en què Qatar Airways té el 25% de la propietat. Malgrat aquest petit fre, Johnson té intenció de nacionalitzar-la ja que es calcula que podria estar perdent 200 milions de lliures (217 milions d’euros) a la setmana. El cas noruec es diferencia dels altres dos perquè hi entren més actors en joc. Norwegian, companyia low cost, va anunciar l’acord amb dos bancs i el Govern per al seu rescat, una xifra que es reparteix 90%-10% a favor de l’Estat, amb garanties creditícies a través del GIEK, l’Agència Noruega de Garantia de Crèdit. L’aerolínia va cancelar la setmana passada el 85% dels seus vols i el 90% de la seva plantilla ha patit un ERTO degut a la caiguda de la demanda.


L’ERTO és un recurs on també altres companyies s’hi han refugiat, entre elles les dues empreses espanyoles Vueling i Air Nostrum. Vueling, amb seu principal a l’aeroport de El Prat, ha presentat un ERT0 on es veuran afectats durant tres mesos els seus més de 3.800 treballadors. Aquesta reducció de la plantilla és conseqüència de la disminució de la jornada de treball en els pilots (prop del 90%) i del personal de cabina i administració (un 80%).


Vueling i Air Nostrum s’han adherit a un ERTO per tal d’arribar a l’estiu amb possibilitats de reflotar la seva situació financera

L’empresa valenciana Air Nostrum ha precisat que el seu ERTO, que afectarà a 1.439 empleats, serà fins el 30 de juny. La companyia ha especificat com afectarà aquest als diferents tipus de treballadors: pilots i tripulants de cabina entre el 90% i el 100%, tècnics de manteniment entre el 50% i el 100%, personal d’administració més del 50% i membres del Consell d'Administració a un 75%.


Tot i la situació tan precària, varies companyies s’han posat a disposició dels Estats per allò que necessitin, com el cas de Ryanair. L’aerolínia irlandesa ha ofert tots els seus avions als governs de la UE per a les sortides d’emergència que necessitin, com vols de repatriació, moviment de medicaments i materials essencials o subministraments d’aliments d’emergència. Tanmateix, Airbus ha creat un pont aeri entre Tolosa i Madrid per al subministrament de mascaretes procedents de la ciutat xinesa de Tianjin. El primer enviament va aterrar aquest dimarts a la Base Aèria de Getafe sobre les 19 hores de la tarda.


HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now