• Laura Hernández Rojas

El futbol espanyol s’enfronta a pèrdues milionàries

Actualizado: may 1

La Liga lluita per reprendre la competició i el 4 de maig tornaran els entrenaments


Els afeccionats al futbol s’hauran d’acostumar als estadis buits. (Foto: Jordi Cardero)

Jordi Cardero, estudiant de tercer de Periodisme


L’Eurocopa de futbol i els Jocs Olímpics van ser els primers grans esdeveniments esportius que es van suspendre arran de la crisi de la COVID-19. En el món del futbol, les milionàries pèrdues a què s’enfronten lligues i clubs estan obligant a intentar finalitzar les competicions sigui com sigui.

No obstant això, el govern francès ha anunciat aquest dijous a suspensió definitiva de la Ligue 1, el campionat estatal. La lliga espanyola segueix lluitant amb l’objectiu de poder finalitzar els partits restants i, encara que els enfrontaments s’acabin disputant, els clubs deixaran de guanyar desenes de milions d’euros que afectaran la seva estabilitat.


La conjuntura actual, segons el president de La Liga, Javier Tebas, contempla tres diferents escenaris: que la temporada es doni per finalitzada, que s’acabi jugant sense espectadors -la més probable avui dia- i que s’acabi amb públic a les graderies. “Les temporades s’acabaran perquè afecta molt als clubs i a la indústria global”, deia Tebas. En aquest afer, el va recolzar Jaume Roures, soci fundador de Mediapro i posseïdor dels drets de la competició. A més, va confirmar que “si no es juguen els partits, nosaltres no pagarem”.


EL FUTBOL SUPOSA L’1,37% DEL PIB ESTATAL

Si es dóna la temporada per perduda, els clubs de la lliga espanyola deixarien de guanyar 956,6 milions d’euros, que es reparteixen en 479,7 d’ingressos televisius, 88 d’abonaments i 41,4 de taquillatge. A més a més, es calcula que 185.000 persones perdrien el seu lloc de treball i l’Estat deixaria de recaptar 4.100 milions en impostos; el futbol suposa un 1,37% del PIB espanyol. En cas de jugar a porta tancada, les pèrdues serien de 303,4 milions d’euros. Tebas va concretar que “els clubs més afectats per la crisi són els que tenen un pressupost més elevat”, és a dir, FC Barcelona, Reial Madrid, Atlètic de Madrid i València, els quals ingressen el 30% dels seus beneficis a partir dels drets televisius i també tenen els estadis més grans de la lliga.

Tot i que al desconfinament ja se l’ha establert una cronologia, res es pot donar per fet. Sanitat ha confirmat aquest dijous que els equips professionals podran tornar a entrenar el pròxim 4 de maig (https://www.csd.gob.es/es/el-protocolo-sanitario-de-retorno-los-entrenamientos-listo-para-el-dia-4-de-mayo), tot seguint un protocol sanitari en què també ha participat a redactar el Consejo Superior de Deportes.

La lliga francesa i holandesa s’ha donat per finalitzades, i Itàlia i Alemanya podrien seguir el mateix camí. La lliga anglesa, la que més ingressos genera del món, s’enfronta a unes pèrdues de 1.400 milions d’euros en cas de no poder reprendre la competició i, com l’espanyola, farà l’impossible per completar el torneig.

Encara que la lliga espanyola planeja diferents opcions i té l’objectiu de finalitzar la competició, els clubs tindran pèrdues milionàries que donaran pas a un escenari inèdit i repercutiran en els pressupostos de cara a la temporada vinent, fet que repercutirà, entre d’altres, en el mercat de fitxatges.

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now