• Laura Hernández Rojas

El Covid-19 desestabilitza el mercat elèctric

Les companyies elèctriques obren plans operatius d’emergència per pal·liar els efectes


Edifici de Fecsa Endesa i Xarxa Elèctrica d’Espanya a Barcelona. Zarateman- Creative Commons

Laia Gairí, estudiant de tercer de Periodisme


Les mesures que es facin per ajudar a l resolució més eficaç d'aquesta pandèmia són poques si no van tots a una. És una crisi que ha inundat a tots els sectors econòmics, però el sector elèctric és dels més afectats, i ha d'actuar com a salvavides de molts ciutadans per seguir garantint el subministrament d'electricitat.


La demanda per part d’empreses cau de forma històrica

No és d’esperar sentir que ens trobem davant una parada econòmica espectacular. D’un dia per l’altre la majoria d’empreses han hagut d’aturar la seva activitat econòmica, empreses de totes magnituds, excepte les que generen una activitat de primera necessitat com supermercats, farmàcies, hospitals i altres serveis de caràcter essencial. En menys d’una setmana ja hem pogut veure la baixada de demanda elèctrica que ha comportat al consum d’electricitat. És històrica, i a Catalunya s’exemplifica més, ja que som el principal motor industrial que impulsa el país.


Segons les dades diàries que proporciona Endesa – principal companyia elèctrica amb un 95% de la xarxa elèctrica- podem observar la comparació de demanda d’electricitat (MWh) a les 11.00h de la setmana abans a l’estat d’alarma amb la setmana actual del 23 al 19 de març.


Comparació de dades diàries de demanda d’electricitat (MWh) a les 11.00h a Catalunya (Endesa)


Comparació de dades diàries de demanda d’electricitat (MWh) a les 11.00h a Espanya (Endesa)

Així, es pot veure com aquest divendres 27 de març el consum és de 5.329 megawatts/hora (MWh), davant els 6.137 MWh de la setmana anterior a l’estat d’alarma a la mateixa hora, situant-se a un 13,2 % de baixada. En total, la baixada a l’Estat espanyol divendres ha estat de 14,0% de demanda. Tot i això, si observem les dades de comparació de dijous i els dies anteriors que mostra la primera gràfica, veiem que la baixada de demanda és més alta depenent dels dies (amb la baixada més alta el dimarts d’un 21,2%), havent-hi una fluctuació constant. De la mateixa manera s’observa en les dades del segon gràfic, que recull el total de la demanda espanyola.

Les llars han d’afrontar pujades a les factures

Davant aquesta parada econòmica d’estat d’alarma, s’obliga a tots els individus a quedar-se a casa. Aquest confinament provoca no sols que la demanda elèctrica baixi dràsticament per part de les empreses, com hem vist anteriorment, sinó que a més fa que el consum elèctric tingui un efecte advers a les llars, elevant-se l’import en els habitatges del país, ja que en ella es passen a fer totes les activitats diàries.

Per conèixer l’impacte que pot causar a les factures de la llum durant el temps que dura l’estat d’alarma, s’han fet estudis per part de diverses empreses. Selectra, comparador digital número 1 de llum i gas a Espanya, n’ha estat una de les més rigoroses.

Infografia de les dades de Selectra del consum elèctric pel confinament (Laia Gairí)


Mesures i ajudes

Malgrat la pujada, la patronal elèctrica Aelec (Associació d’Empreses d’Energia Elèctrica) que agrupa les 5 companyies elèctriques més grans existents a Espanya de llum i gas -Endesa, Iberdrola, Naturgy, EDP i Viesgo-, ja ha iniciat des de la tarda del dimecres 18 de març les mesures pertinents per tal d’ajudar el possible a garantir un subministrament a la població en un moment crític com el que s’està vivint.

“El termini de potència contractada és un dels majors costos que s’afronten del rebut elèctric”

Aquestes grans empreses – Endesa, Iberdrola, Naturgy i EDP- han permès com a mesura excepcional que els seus clients puguin elegir realitzar una reducció del termini de potència contractada si ho necessiten. Aquesta mesura beneficia al les pymes o micropymes i a tots els autònoms o petits negocis, que són els agents econòmics que més s’han vist afectats per aquesta pandèmia. A més, les elèctriques han ajornat tots els pagaments a la segona part de l’any, sense cobrar interessos, que pot beneficiar fins a 25.000 clients. També han disposat una ajuda a les llars, que amb uns requisits poden acollir-se a l’anomenat bo social de la llum (i del gas).


Però les mesures no acaben aquí. Han garantit un subministrament gratuït per totes aquelles empreses que deixen instal·lacions per engrandir els hospitals i tothom pugui tenir un lloc on ser atès davant la saturació sanitària. També beneficien per iniciativa pròpia a organismes de l’Administració i ajuntaments, ja que suspenen temporalment el cobrament de més de 400 milions de rebuts que estaven pendents.

La importància de prendre mesures per poder mantenir subministraments essencials, recau també en el fet que el termini de potència contractada és un dels majors costos que s’afronten del rebut elèctric, quan fins ara sols es podia fer un canvi a l’any en el contracte. És per tots aquests motius que des que es va declarar l’estat d’alarma el dissabte 14 de març, el Govern va incloure un seguit de mesures i ajudes a Espanya per garantir el subministrament energètic. Va decretar la prohibició de tallar l’energia elèctrica, gas natural i aigua a consumidors vulnerables, vulnerables severs i d’exclusió social.

Endesa però, va ser la primera companyia nacional que va anunciar un pla de contingència pertinent, amb mesures reforçades als seus 5 centres de control per tal d’ampliar els controls de la transformació i distribució d’energia i donar un control exhaustiu de supervisió per garantir la qualitat. A més, la companyia pren mesures de seguretat pels seus treballadors per garantir la seva salut.

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now