• Maria Giménez Baeza

El confinament presenta una nova oportunitat per les pimes

Actualizado: abr 30

Diversos experts creuen que el teletreball i les videoconferències seran cada cop més habituals a les companyies, fins i tot, quan torni la normalitat

Els treballadors que fan ús del teletreball s’han multiplicat per quatre en les últimes setmanes/ Font: Paradigma Digital Foto: Piqsels.com

Marc Parayre, estudiant de tercer de Periodisme


Diferents experts en l'àmbit empresarial detallen que el confinament total de la població espanyola per combatre el covid-19 pot fer que les petites i mitjanes empreses espanyoles tinguin nous hàbits de treball en un futur molt pròxim. La crisi del coronavirus ha posat en dubte el model de funcionament tradicional a les companyies, i la forma de treballar actual es preveu com una 'prova pilot' fins que se superi la crisi.

Abans de l'arribada del SARS-CoV2, a Espanya només un 4% dels treballadors a les PIMES teletreballaven des de casa, segons un informe d'Eurostat, enfront de percentatges del 14 % als Països Baixos i del 13,3 % a Finlàndia. Segons un estudi de Randstad publicat el gener de 2019, el 69 % dels empleats espanyols preferiria teletreballar des de la seva llar, però en molts casos la seva empresa no li ho permet. Tanmateix, tal com explica un article de José Ramón Fernández de Zigoña, del Centro de Estudios financieros (CEF), les empreses estan veient que els treballadors són més productius treballant des de casa i ja es plantegen mantenir-ho més temps.

Percentatge quantitat de teletreballadors de pimes per països / Font: Eurostrat / Gràfic: Elaboració pròpia

D'altra banda, l'expert i acadèmic de la universitat King's College of London, Johann Fortwengel, indica, en un article publicat al diari The Conversation, que els viatges de negoci poden disminuir molt en els anys vinents. Encara que afirma que aquests tipus de viatges ajuden a construir relacions i confiança, les videoconferències són més flexibles, més amigables amb la vida familiar de cada treballador i més sostenibles pel medi ambient. Així mateix, també redueixen els costos de manera considerable per a totes les petites i mitjanes empreses.


CONSELLS PEL TELETREBALL

Manuel Garcia Palomo, professor del Màster en Direcció de Persones i Desenvolupament Organitzatiu d'ESIC dóna diversos consells per teletreballar. D'entrada, el primer consell és que s'ha d'evitar treballar amb pijama, ja que el teu cervell atribueix que no estàs treballant, sinó descansant. Així mateix, el segon consell de Garcia Palomo és que cal una planificació horària i del treball que s'ha de fer. És important tenir clar que s'han de complir uns objectius, però que a la vegada és nociu treballar més hores que les que es farien habitualment a l'oficina.


Després, també és imprescindible tenir una comunicació constant amb la resta de companys de l'empresa, ja que encara que no es comparteix el mateix lloc de treball, molta feina haurà de seguir sent conjunta. Tot i això, tampoc cal saturar-se amb molta sobre informació i segons Palomo, la millor eina per comunicar-se és utilitzar les videoconferències. Per acabar, Palomo afirma que cal mantenir un ambient de normalitat, i no d'excepcionalitat, és a dir, no s'ha de tenir una motivació extra, però tampoc una desmotivació pel fet de treballar des de casa.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now