• Maria Giménez Baeza

El confinament incrementa el teletreball a les pimes

Segons dades de Capterra fins a un 61% de les petites i mitjanes empreses espanyoles està teletreballant i amenaça en convertir-se en una pràctica habitual després de la pandèmia

El teletreball ha augmentat la seva importància en les pimes durant el confinament . (Font: Pixabay)

Per Cristian García, estudiant de tercer de Periodisme


La crisi sanitària de la covid-19 ha significat un gran canvi de paradigma en la forma de treballar a la majoria d’empreses. En el cas de les pimes i els autònoms la seva incidència ha sigut major perquè en moltes ocasions un ordinador personal ha sigut l’única eina que ha permès la supervivència del negoci. No obstant això, fins a un 42% de les pimes espanyoles asseguren que no estaven suficientment preparades pel teletreball segons un informe elaborat per Capterra.


Tot i que Espanya es troba, fins i tot, per sobre de la mitjana mundial pel que fa al nombre de pimes que teletreballen durant la pandèmia del coronavirus (el 61% a Espanya i el 59% a tot el món), les dades prèvies a març no eren gens alentidores. El 2019 el percentatge d’empleats entre els 15 i els 64 anys que teletreballava només era del 8,3%. És a dir, 30 punts per sota d’Holanda, que és el país capdavanter en aquest apartat a escala continental, o pràcticament a la meitat de la mitjana europea que es trobava en el 16% en dades d’Eurostat.


Per això, l’emergència sanitària ha servit per dinamitzar el potencial del teletreball al nostre país i demostrar la implantació que aquest pot tenir tot i les dificultats. No en va, un 37% dels empleats de les pimes asseguren que tenen pensat continuar teletreballant quan acabi l’estat d’alarma i fins a un 60% reconeix que la seva petita empresa podria funcionar sense problemes treballant d’aquesta manera. Unes dades que demostren que el teletreball ha vingut per quedar-se.


Els obstacles que s’han trobat les pimes amb el teletreball han sigut variats. D’una banda, hi ha hagut una mancança generalitzada del software necessari per dur a terme la feina de forma òptima. El 31% de les pimes es van veure obligades a comprar-ne un de nou i l’11% a planificar la seva compra. D’altra banda el 76% dels treballadors ha hagut de desenvolupar la seva feina amb el seu propi ordinador personal.


Però, el teletreball té unes limitacions i deficiències que poden provocar una disminució de la productivitat i la comunicació entre les diferents parts de l’empresa.

D’aquesta manera, les pimes afirmen que el principal impediment que han hagut d’afrontar durant aquestes setmanes és la falta de concentració a casa i la impossibilitat de ser tan productius com en el seu entorn laboral. En menor mesura també s’assenyalen els problemes de comunicació amb la resta de companys de feina, la capacitat de relacionar-se amb els clients i la planificació i gestió de projectes.

Gràfic extret de l’enquesta realitzada a empleats de pimes per Capterra . (Font: Capterra)

Una altra de les amenaces que han tingut les pimes durant els darrers dos mesos ha sigut la delinqüència cibernètica o ciberdelinqüència. Les petites empreses i autònoms no tenien previst concentrar la major part de la seva feina en els seus ordinadors i, per tant, la seguretat no ha estat a l’altura de la situació. Així, el 43% de les pimes afirma no tenir instal·lat cap mena d’antivirus. Respecte a la gestió de les contrasenyes, només un 38% utilitza un administrador de contrasenyes, mentre que la resta confia en la seva memòria, en apuntar-la en un paper, guardar-la en un Excel o en compartir-la entre els companys.


De fet, són bastant preocupants les dades que mostren que fins a un 36% de les petites i mitjanes empreses han sigut víctimes de phishing mentre treballaven. La meitat d’aquestes s’ha produït a partir de l’inici del confinament i confirma la manca de preparació amb la qual moltes pimes han hagut de treballar. Per això un 44% dels enquestats afirma que no sabria com actuar en una circumstància d’aquesta índole o perquè no sabria a qui contactar, perquè no està segur de què la seva empresa tingui algú per tractar aquestes situacions o perquè directament no hi ha ningú destinat a això.


6 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now