• Maria Giménez Baeza

El comerç local celebra l'entrada a la fase 0,5

Les grans cadenes de moda també podran obrir, però amb un aforament limitat i amb menys personal

Carrer comercial de Sant Just Desvern. (Font: Bruna Casas)

Bruna Casas, estudiant de tercer de Periodisme


L’establiment de la fase 0,5 a Barcelona i l'Àrea Metropolitana (AMB) ha permès que els establiments i locals de menys de 400 metres hagin pogut obrir les portes al públic. En aquesta nova fase, s'elimina el requisit de cita prèvia i es permet l'obertura dels comerços amb els seus horaris habituals. Tot i això, se segueixen extremant les mesures de seguretat i serà obligatori l'ús de la mascareta i del gel desinfectant dins dels establiments.


El confinament ha provocat una parada en sec de la producció econòmica, la qual ha tingut especial repercussió en els sectors més febles que són, les petites i mitjanes empreses (pimes) i, sobretot, el comerç local. Amb l’inici de la desescalada, el Govern Espanyol va permetre que els locals poguessin obrir donant cita prèvia o amb entregues a domicili, tot trobant-se en la fase 0. Amb l'entrada a la fase 0,5 l’augment del volum de vendes ha sigut important. La impossibilitat de poder sortir de les localitats ha permès la dinamització del comerç local.


"Teníem por que les grans empreses de venda en línia com Amazon ens eclipsessin amb les vendes, però no ha sigut així. Hem tingut una resposta molt positiva dels nostres clients" afirma Rosa Maria Manuel, propietària de la sabateria Bambuques de Sant Just Desvern. Segons Rosa Maria, les xarxes socials han sigut un factor clau per mantenir els clients i reactivar les vendes. A través d'aplicacions com WhatsApp o Instagram, els consumidors han pogut fer les seves comandes i veure quins productes tenia la sabateria tot i no estar oberta al públic. La proximitat, la confiança i la velocitat entre venedors i consumidors és el que ha assegurat les vendes. El comerç local és proper i ràpid, el qual agrada els clients, que poden tenir els productes que volen en poques a hores a la porta de casa. En canvi, si ho demanen per internet, el producte pot trigar dies a arribar i no tenen un tracte proper.

Establiment de Sant Just Desvers. (Font: Bruna Casas)

Tots i els bons resultats de vendes d'aquest primer avenç del desconfinament en alguns territoris, el sector de les pimes continua molt afectat pels ERTOs, l'endeutament i la incertesa. Alguns comerços com el de la Rosa, han optat per adherir-se als crèdits de l'Instituto de Crédito Oficial (ICO) anunciats pel Govern espanyol a finals de març. És una bona opció per sortir del pas però, segons la propietària de la sabateria Bambuques, serà difícil retornar el deute amb menys d'un any.


Els comerciants esperen consolidar les seves vendes amb l'entrada a la fase 1, tot i que alguns temen que, amb la possibilitat de poder anar a comprar a altres localitats més grans les vendes locals perdin força. A Sant Just, per tal de potenciar el comerç local, s'han iniciat una campanya de conscienciació "Si tu tornes, nosaltres tornem". Amb això volen apel·lar als consumidors de Sant Just i conscienciar a la població per tal de recórrer al comerç de proximitat.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now