• Jaume Lozano

El Banc d’Espanya preveu una caiguda del PIB de fins al 13,6%

Actualizado: abr 24

Un estudi de l’organisme calcula que després de la crisi del covid-19 l’atur s’enfilarà fins més del 21%


Jaume Lozano, estudiant de tercer de Periodisme


Façana principal del Banc d’Espanya a Madrid (Europa Press)

La constant aplicació d’ERTES a les darreres setmanes ja fa pensar en una profunda crisi econòmica advertida per organismes internacionals com l’FMI. A aquestes advertències, dilluns es va sumar la del Banc d’Espanya que va confirmar aquesta tendència.


Les dades es mouen en funció del temps en què duri l’estat d’alarma. En el cas, per exemple, que la normalització de l’activitat vagi més enllà del tercer trimestre, aquest retrocés del PIB podria arribar fins al 8,7%, segons l’informe Escenarios macroeconómicos de referencia para la economia espanyola tres el covid-19. En total, l’any podria acabar amb una caiguda del 13,6% del PIB.


Diferents escenaris de futur


Per l'elaboració de les dades s'han tingut en compte tres escenaris diferents. El primer escenari es basa en una durada del confiament de 8 setmanes, tenint en compte, segons l'informe, en el que va succeir a la xina. Es preveu en aquesta opció reinici ràpid de l'activitat econòmica.


En el cas del segon escenari estaríem parlant d'un període similar pel que fa al període del confinament amb una diferència fonamental pel que fa a "l'efectivitat de les mesures adoptades per les autoritats per reduir la persistència dels efectes econòmics per la pandèmia".


El tercer escenari contemplat pel Banc d'Espanya parteix de la hipòtesi que contempla el manteniment de l'estat d'alarma actual fins a les dotze setmanes. Alhora s'inclou una més gran consolidació de les complicacions en l'àmbit econòmic i financer de tot el teixit productiu i, en definitiva, del ressentiment de l'economia. També s'ha contemplat, fins i tot, la possibilitat de reincorporació d'algunes de les mesures per un rebrot.


L'ocupació és un altre dels indicadors claus de l'economia i el Banc d'Espanya ha estudiat, també, l'impacte de la crisi del coronavirus sobre l'atur. En els pitjors dels escenaris aquest assoliria unes xifres del 21,7%. A continuació es mostren les diferents estimacions en funció dels diferents escenaris.

Evolució del PIB, Atur i Deute AAPP fins al 2021 Elaboració: Elaboració pròpia


El cost i la recuperació


L'estudi fa una estimació dels castos d'algunes de les mesures aplicades en el marc de l'estat d'alarma com els afectats per ERTE o les prestacions d'atur als treballadors de diferents règims, que sumarien fins a 6000 milions d'euros, només en el cas d'aquestes opcions.


L'increment accelerat del deute públic seria una de les pitjors conseqüències pel conjunt de l'economia, ja que podria situar-se al voltant del 110% del PIB, més de 13 punts percentuals respecte a les projeccions de l'organisme el desembre del 2019.

La recuperació en relació amb l'ocupació, segons el Model Trimestral del Banc d'Espanya, en el millor dels escenaris l'any 2021 seria, aproximadament del 17,5% d'aturats, pràcticament quatre punts per sobre que la tassa interanual del 2018.


Més enllà del conjunt de xifres, l'informe confirma que les conseqüències econòmiques de la pandèmia seran, amb tota possibilitat, pitjors que les derivades de la crisi financera iniciada l'any 2020. Segons el Govern espanyol, les mesures del confinament es podrien allargar fins passat la meitat de maig. Això implicaria anar fins al límit del primer escenari marcat pel Banc d'Espanya. Ahir es va aprovar la tercera pròrroga de l'estat d'alarma que comptarà a partir del pròxim diumenge.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now