• Laura Hernández Rojas

“El 85% dels clients són turistes, per a qui treballarem?”

Actualizado: abr 18

Miquel Castarnado, cap de sala del restaurant La Gavina, diu que a la tornada serà dificil mantenir les distàncies de seguretat al menjador i a la cuinaEn Miquel mata el temps llegint a casa seva a Calella. (Miquel Castarnado)


Jordi Cardero, estudiant de tercer de Periodisme


Des que la roda de la rutina va deixar de donar voltes i el temps ens va aturar, hem tendit a moure’ns entre el desig de futur, per recuperar la normalitat, i la nostàlgia i l’enyorança del passat, que ens ha ensenyat a valorar inclús els actes més quotidians. I és que ningú ens avisa de les últimes vegades. Del darrer cop que vam anar a classe. O de l’última abraçada. En Miquel Castarnado (Granada, 1970) tampoc no sabia que el 13 de març seria l’última vegada que abaixaria la persiana de La Gavina, però s’ho esperava.

“Ens preguntàvem que fèiem allà. Era un risc molt gran”, explica el Miquel, que està confinat a Calella de Mar amb els seus dos fills, l’Anna i l’Àlex, i la seva sogra, la Mari. L’Esther, la seva dona, és infermera a l’Hospital de Barcelona i dorm a la ciutat, només els visita quan té algun dia lliure. En Miquel, que és cap de sala del restaurant, treballava de cara al públic. “Venien clients habituals, ens saludaven amb dos petons. Anava com un boig rentant-me les mans a tota hora -recorda- hi havia un munt d’italians i xinesos que havien fugit del seu país per passar aquesta època fora”. Estaven completament exposats, només amb la defensa d’un sabó desinfectant.


Tota la plantilla ha rebut l’ERTE. La direcció del restaurant va informar alguns treballadors que haurien de demanar-se vacances, tot just abans de l’aplicació de l’estat d’alarma. Aquells que tenien contractes temporals, un 20 per cent de la plantilla, han estat acomiadats o no renovats. Fa alguns dies que els treballadors haurien d’haver rebut la part corresponent al Gobierno, però encara l’esperen i en Miquel es pregunta si l’Estat serà capaç de fer-ne front, mentre el neguit de moltes famílies, al contrari que la corba, no deixa de créixer.

La Gavina està situada al Palau de Mar, al port de Barcelona. És una zona turística i la crisi de la covid-19 ha evidenciat les esquerdes d’un sistema que ha crescut a partir dels viatgers. El restaurant afronta un futur absolutament incert. “Per a qui obrirem? Pel mercat nacional? No és el nostre mercat”, es pregunta el Miquel, afegint que el “85% dels seus clients són estrangers”. A més a més, serà difícil respectar les mesures de prevenció. El restaurant no es podrà omplir per respectar les distàncies i s’haurà de canviar la manera de fer. “A la nostra cuina no hi ha dos metres de distància entre cuiners”, diu el cap de sala.


"A la nostra cuina no hi ha dos metres de distància entre cuiners"

L’Esther treballa a la planta de maternitat. Quan van començar a augmentar els casos, va oferir-se a ampliar les hores de treball. Encadena jornades de més de 8 hores seguides durant una setmana sencera. Durant aquests dies dorm a la ciutat, però puja a Calella per veure la seva família quan té algun dia lliure. “És un plaer -diu en Miquel- si m’ho enganxa, benvingut sigui, perquè jo no podria estar sense ella”.

Tot i el sacrifici dels sanitaris, la situació de tensió està traient el millor i el pitjor de la societat. Hi ha hagut diferents casos en què algunes persones han assenyalat els seus veïns sanitaris de portar el virus l’edifici. “Els sanitaris s’arrisquen per ells... No és humà”, reflexiona en Miquel.

Quan va arribar a Calella per primera vegada, l’Esther guardava les distàncies. “Però, som una família -explica el seu marit- ens fem petons i abraçades, també ens barallem”. L’Esther veu com moltes persones, que acaben convertint-se en números, desapareixen de la planta d’un dia a l’altre. “Ve d’un univers sense contacte i jo la volia al costat”, explica en Miquel. Havíem normalitzat el poder de les abraçades i ara és un dels motius pels quals seguim lluitant.

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now