• Maria Giménez Baeza

“Després del confinament serà necessari contractar més gent o serà caòtic”

Actualizado: abr 22

Ismael Poderoso, operari d’ITV, assegura sentir-se molt preocupat per la disminució d’ingressos a la seva família


Cristian García, estudiant de tercer de Periodisme


Ismael Poderoso és un dels milions de treballadors espanyols que s’han vist afectats pels ERTOs. La seva situació no varia molt de la resta de persones que han perdut la seva feina, degut a la crisi sanitària del covid-19, però reflexa el canvi sobtat què s’ha experimentat a moltes llars. A casa es disposava de dos sous entre quatre persones. Ara, els dos han siguts acomiadats temporalment i els seus ingressos han minvat considerablement.

Ismael Poderoso treballant a la ITV, fa dos anys (Jordi Ramos)

Segons el SEPE es tramiten al dia 80.000 expedients de regulació temporal nous. A Catalunya aquesta situació ja afecta a 657.887 treballadors, tal com anunciava aquest diumenge el Departament de Treball. Entre aquests es troben els treballadors de les ITVs. Aquesta era la feina d’Ismael fins que el 17 de març, juntament amb els altres 21 companys de la seva ITV, es va veure afectat per l’ERTO que va aplicar Tüv Rheinland, obligada per l’estat d’alarma.


Ismael, de 22 anys i amb estudis en mecànica, és un dels operaris que al taller d’inspecció de vehicles de Santa Perpètua de la Mogoda, municipi on viu, s’encarrega del control de qualitat dels automòbils, per comprovar que compleixen les característiques mínimes per circular. Amb l’expedient de regulació el 70% del sou el paga l’empresa i el 30% restant la seguretat social. Tot i així, Ismael assegura que, de moment, només els ha arribat la part de l’empresa. Per compensar la situació Tüv Rheinland ha decidit avançar la paga extra d’estiu. No es poden obviar, tampoc, les pèrdues de l’empresa. Segons Ismael “calculant el que ingressa cada taller de la nostra empresa a Catalunya, s’estan perdent 6 milions d’euros mensuals”.

Taller ITV de Santa Perpètua, fa dos anys (Ismael Poderoso)

Tüv Rheinland és una corporació alemanya que va absorbir a la catalana Certio el 2019. Ismael explica que al gener ja es va començar a informar als treballadors per tal de preservar les màximes mesures d’higiene i a principis de març els van donar guants i mascaretes. Tot i això, Ismael adverteix que quan tornin al treball s’esperarà un gran col·lapse en les instal·lacions degut als clients que no van poder fer la revisió quan tocava i els que l’estaran passant llavors. Per això, afirma que “després del confinament serà necessari contractar a més gent o serà caòtic”.


Respecte a la seva situació personal Ismael explica que a casa els dos sous que arriben són el del seu pare i el seu, ja que la seva mare és mestressa de la llar i el seu germà petit és estudiant. El cas del seu pare és diferent ja que tot i que està rebent el 70% del salari base, està perdent molt més; “ell és recanvista i part del seu sou el cobra per assolir objectius al vendre un número de peces”. Ismael calcula que el seu pare està cobrant menys de la meitat del que cobraria si pogués treballar.


Si bé és cert que hi ha situacions més dramàtiques, aquest és un exemple de la nova realitat que viuen les famílies. Ismael espera tornar a treballar el 3 de maig, però després de tres aplaçaments ja no sap que pensar.

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now