• Jaume Lozano

Darrera els titulars de l’IBEX 35

Actualizado: abr 11

Analitzem algunes de les irregularitats fiscals que “Octuvre” denuncia de BBVA, Iberdrola, Inditex, Santander i Telefónica al vídeo Vergüenza, El País blanquea al IBEX 35


Ares Oliva, Òscar Llena, Pol González, Nil Marbà i Jaume Lozano, estudiants de periodisme


BBVA


La difussió del video de Octuvre El País blanqueja l'Íbex 35 ha estat massiva al llarg de les darreres setmanes. Un equip ha verificat diferents informacions que al llarg del vídeo apareixen:


Al 2012, BBVA té 33 societats en paradisos fiscals


BBVA el 2012 tenia 33 societats en paradisos fiscals. La mateixa entitat bancaria mostra en la seva web un mapa on es poden observar les diferents filials de BBVA arreu del món. Com indica el mateix banc “una de les principals fortaleses de BBVA és la diversificació i un model de gestió descentralitzat”, el que justifica la gran presència de BBVA a diferents països. D’entre aquests països es troba des de 1991. En la publicació del real decret 1080/1991 del 5 de juliol, pel que es determinen països o territoris a què es refereixen els articles 2.º, apartat 3, número 4 de la llei 17/1991, de 27 de maig, de mesures fiscals urgents i 62 de la llei 31/1990, de 27 de desembre, de pressupostos generals de l’estat per 1991. És, per tant, un real decret en el qual s’estableixen els territoris considerats paradisos fiscals.


Implicat cas Villarejo per implicacions amb el excomissari


El jutge de l’audiència nacional que portava el cas Villarejo, Manuel García Castellón, va imputar el passat juliol el BBVA per delictes de suborn, revelació de secrets i corrupció en els negocis per pagaments que l’entitat bancaria va realitzar durant anys a l’excomisari José Manuel Villarejo, que havia treballat per BBVA entre 2004 i 2017. Tot i que és un cas que encara no està tancat, tot apunta que sí que hi va haver irregularitats al BBVA en el moment de contractació de l’empresa de Villarejo, ja que tal com es va fer públic a principis de febrer, el responsable del departament de risc del banc BBVA, Antonio Bejar, va ordenar destruir nou quilos de material informàtic uns dies abans d’anar a declarar a judici pel cas Villarejo.


Banc espanyol que més inverteix en armes


Aquesta dada queda verificada per l’informe publicat per SETEM titulat “negocios sucios. Los bancos espanyoles financian a productores de armas”. Un informe que compta amb el suport financer de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament i amb el suport del ministeri d’assumptes exteriors i de cooperació.


Tal com s’indica a l’informe BBVA és “el banc espanyol que manté una major activitat de fiançament de productors d’armes controvertides […]. Els fons d’inversió gestionats per BBVA posseeixen accions de 12 companyies i bons de dues companyies”. Algunes de les empreses on BBVA té accions i que produeixen armes són BAE Systems, Boeing o EADS, entre altres. I amb un total de 26,85 milions d’euros invertits el 2010, sent els líders en l’àmbit espanyol en quantitat de diners invertits en armes, una posició que any rere any lideren.


23.201M€ guanys durant els anys de la crisi (2008-2014)


Edifici La Vela de BBVA a Madrid | Font: BBVA


Publicat pel mateix banc en els informes de cada any, els guanys any per any de 2008 a 2014 van ser els següents:

 • 2008: 5.020 milions d’euros.

 • 2009: 5.260 milions d’euros.

 • 2010: 4.606 milions d’euros.

 • 2011: 4.015 milions d’euros.

 • 2012: 1.676 milions d’euros.

 • 2013: 2.228 milions d’euros.

 • 2014: 2.618 milions d’euros.


El que, de fet, suma més del que les dades del vídeo d’Octuvre, situant els guanys a 25.423 milions d’euros.


Iberdrola


Va fitxar a Ángel Acebes, exministre de Aznar


Ha estat Conseller Extern del Consell d’Administració i membre de la comissió de nomenaments i retribucions de la companyia des de 2012 fins a 2019, moment en què Iberdrola va decidir prescindir d’ell.


Va guanyar 19.099 milions d’euros nets entre 2008 i 2014


La integració econòmica amb Scottish Power i Energy East durant aquests anys va generar un augment dels ingressos d’un 44,2%. Tot i així va patir un descens a la borsa el 2012 del que s’ha anat recuperant de forma estable.


Al 2012, Iberdrola tenia 12 societats a paradisos fiscals


Iberdrola és la tercera empresa de l’ IBEX 35 amb més societats a paradisos fiscals, per darrere del banc Santander i de la constructora ACS. Segons aquest informe de l’ONG Intermón Oxfam, Iberdrola arriba al 2015 a tenir unes 69 societats a paradisos fiscals.


Inditex


L'any 2012, Inditex tenia 19 societats en paradisos fiscals


L’Observatori de responsabilitat social corporativa al seu informe d’informació fiscal en memòries de les empreses de l’Ibex 35 del 2012 destaca que Inditex comptava llavors amb 19 societats ubicades en territoris off-shore, mentre que 33 de les 35 companyies que formen part de l’IBEX 35 tenien presència en aquests paradisos fiscals. Per tant, el vídeo se sustenta en aquest informe de responsabilitat social corporativa per diagnosticar la informació.


Inditex aplicarà un ERTE que pagarem entre tots


El 20 de març, INDITEX confirmava un ERTE per a 25.000 treballadors que es faria efectiu el 15 d’abril. Tanmateix, la presidenta de Zara a A Corunya va assegurar que seria l’empresa qui pagaria el 100% del salari fix.


Satander


79 societats en paradisos fiscals (2012)


Com s’indica en aquesta taula de l’informe La responsabilidad Social Corporativa en las memorias anuales de las empresas del IBEX 35 elaborat per l’Observatori de la Responsabilitat Social Corporativa amb el finançament del Ministeri de Treball i Seguretat Social; el 2012, el banc Santander Central Hispano (SCH) comptava amb 79 societats en paradisos fiscals. Com diu el seu títol, la informació ha estat extreta dels comptes anuals de cada empresa de l’IBEX 35.

Pels òrgans del banc hi ha passat Rodrigo Rato, Isabel Tocino i Abel Matutes (exminsitres de Aznar)


Rodrigo Rato:

 • 1996- 2000: Vicepresident segon del Govern i Ministre d’Economia i Hisenda (Govern Aznar).

 • 2000 a 2003: Vicepresident segon per Assumptes econòmics i ministre d’Economia (Web La Moncloa) (Govern Aznar).

 • 2003 a 2004: Vicepresident primer i ministre d’Economia.

 • 2008 - 2010: Assessor internacional del Santander.

 • 2013-2014: Santander torna a fitxar a Rato com a assessor internacional.


Isabel Tocino:

 • 1996 -2000: Ministra de Medi Ambient (Govern Aznar).

 • 2007-2017: Consellera independent Banc Santander.

 • Actualitat: Vicepresidenta Santander España i presidenta Banco Pastor (Grupo Santander).

Abel Matutes:

 • 1996 -2000: Ministre d’Assumptes Exteriors (Govern Aznar).

 • 2002 - 2014: Forma part del consell d’administració del Banc Santander.


Clàusules abusives a les seves hipoteques


2018: La sala 6 del jutjat de lo Mercantil de Madrid declarava nul·les per abusives sis clàusules de la denominada “hipoteca tranquil·litat” comercialitzada per Banesto (ara Banc Santander). Es considerava abusiva per la falta de transparència.

El portal de serveis legals reclamador.es, que analitza les reclamacions vinculades amb la hipoteca que va gestionar durant el 2018, situa el Santander en el número quatre dels més reclamats per clàusules abusives, per darrere del BBVA, CaixaBank i Bankia.


Telefónica


El titular que apareix el vídeo de les informacions sobre les ajudes públiques que van rebre les empreses Telefónica, Iberdrola i Repsol, entre d’altres correspon al mitjà que va confirmar de manera més rotunda les informacions, La Marea. El Banc Central Europeo l’any 2016 va iniciar un programa que es basava en paquet de compra de deute a diferents empreses amb un determinat ràting que l’establia una agenda qualificació europea.


Les dades a través de les quals es pot dir que, efectivament, Telefónica i les altres dues empreses es van beneficiar d’un seguit d’ajudes públiques són fonamentalment dues. Per una banda, una nota de premsa del Banc Central Europeu en què es confirma l’inici del programa de compra de bons del sector corporatiu així com una llista de l’ONG Corporate Europe, que precisament s’enfronta a l’Europa Corporativa i dels lobbies, en què s’hi veu entre d’altres aquest nombre d’empreses entre les quals es troben aquestes grans empreses com Telefónica, Repsol o Iberdrola.Algunes de les empreses que van rebre les ajudes en el marc del programa d’emissió de deute del BCE. Font: Corporate Europe


Diferents redaccions


És important fixar-se també en el nombre de mitjans que van reportar aquests fets i els quals es van fer ressò. La Marea va ser el principal, mentre que l’altre mitjà important que es va fer ressò de les dades va ser El País. Amb informacions similars algunes de les condicions per a la compra de deute eren, segons ambdós mitjans, per una banda que el rating estigui en el grau d’inversió, és a dir, per sobre del conegut “bono basura” i que a més el termini de venciment estigui entre 6 mesos i 30 anys.


Les condicions confirmades del BCE són el que han derivat en les confirmacions sobre les quantitats equivalents a aquestes emissions de deute. Fins i tot, en el cas de la Marea es parla dels percentatges que han rebut els diferents països i en el cas Espanyol, que fins a la meitat va anar destinat a aquestes tres empreses.


En aquesta situació, malgrat no poder confirmar els valors absoluts dels deutes adquirits sí que es pot confirmar que aquestes empreses van rebre ajudes públiques en quantitats importants i en el marc d’aquest programa del BCE d’emissió de deute.


Iñaki Urdangarín i Rodrigo Rato, al Consell d’administració


Entre les darreres informacions que el vídeo posa sobre la taula és el pas d'Iñaki Urdangarín i Rodrigo Rato pel Consell d'Administració de Telefónica Int. Aquestes dades són correctes i estan verificades. En primer lloc Iñaki Urdangarín, marit de la Infanta Cristina de Borbón, va ser Conseller de l'empresa des de l'any 2006 fins a l'any 2012, per les seves acusacions judicials. El seu contracte havia de finalitzar el juliol de 2012. L'expresident executiu de Telefónica reconeixia sentir-se satisfet pel pas d'Urdangarín per l'empresa en una conferència de premsa l'any 2013. Iñaki Undargarín compleix actualment una pena de presó fixada en 5 anys i deu mesos, per la condemna del cas Nóos.


Pel que fa a Rodrigo Rato, exvicepresident primer i exministre d'economia del govern d'Espanya, està actualment, també complint pena de presó per la condemna en relació al cas de les targetes black. Amb relació a les informacions que difón Octuvre, cal dir que el pas de Rodrigo Rato va ser des d'un òrgan assessor. Va ser nomenat l'any 2013 per Telefónica Latam i Telefónica Europe com a Conseller Assessor. L'any 2015 va deixar el càrrec a l'empresa de César Alierta.


Què és Octuvre?Vídeo VERGÜENZA: El País blanquea al ÍBEX Font: Octuvre


Octuvre és una eina que actualment compta amb l’aportació econòmica de 534 persones. El seu objectiu és “plantar-li cara a la maquinària de la mentida finançada per la banca”, és a dir, és una eina de verificació de dades que es publiquen als diferents mitjans relacionades amb les entitats bancàries. Tal com es descriuen a la seva web un dels seus objectius principals és explicar els mecanismes d’una realitat que es pot canviar, deslligant-se del concepte del món immutable on homes i dones estan en plena igualtat de drets. Octuvre és una eina per “combatre amb informació” la realitat que se’ns presenta.
0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

 • Twitter Icono blanco
 • Blanco Icono de YouTube
 • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now