• Jaume Lozano

Cyber Sant Jordi: l’IVA dels e-books baixa al 4%

Actualizado: abr 24

El preu dels llibres digitals es redueix amb unes dates que coincideixen amb el dia del llibre


Pol González, estudiant de tercer de Periodisme


Roses, llibres i e-books en un Sant Jordi des de casa (Pol González)

Després del moviment que actors, músics i artistes van protagonitzar davant la falta de mesures per part del Govern per a defensar la cultura, aquest ja ha implantat la primera mesura: la reducció al 4% els llibres electrònics, les revistes i els diaris digitals. Aquesta decisió ha estat presa amb la intenció d’afavorir la lectura en aquesta temporada de confinament.

Es tracta de la primera mesura que forma part d’un conjunt de mesures pal·liatives que el govern preveu aprovar el proper 28 d’abril. La federació gremis d’editors d’Espanya ha donat la benvinguda a la reducció de l’impost sobre els llibres electrònics. Bernat Peso, editor d’Alma Editorial a Barcelona, ens diu el següent: “Tot i que considero que arriben tard, espero que aquesta mesura ajudi d’alguna manera a millorar la falta de ventes que hem tingut aquests dies a causa del tancament de les llibreries. Aquesta mesura no pot substituir al paquet de mesures que reclamem, però és un bon començament”. Aquesta mesura s’emmarca dins un Reial Decret Llei que complementa els aprovats les últimes setmanes amb “mesures horitzontals per al conjunt de la societat però també amb mesures més específiques”, segons el que va afirmar la vicepresidenta i ministra d’economia Nadia Calviño.

No existeixen dades estadístiques que comparin la venta de llibres electrònics amb llibres de paper durant la festa de Sant Jordi, però donada l’aferrada tradició d’aquest dia que porta a centenars de persones a passejar pels carrers de la ciutat mirant les paradetes dels llibreters es pot deduir que les ventes en paper són enormement superiors a les ventes en format digital. Tot i així, les dades estadístiques indiquen que la venta de llibres per aquesta data porta augmentant de forma gradual des del 2013.


Facturació per venta de llibres en Sant Jordi de 2013 a 2019. Gràfic d’elaboració pròpia. Font: Elaboració Pròpia (Dades de Statista.com)


Caldrà esperar uns dies per a saber si un Sant Jordi confinat fa canviar aquestes xifres, i a més s’haurà de tenir en compte la decisió de la Generalitat de celebrar la Diada al Juliol per tal de determinar els beneficis definitius que aquestes festes aporten a la indústria llibretera

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now