• Jaume Lozano

Cuinant la recuperació

El sector gastronòmic afronta amb incertesa la tornada a la normalitat després de l’estat d’alarma, i segueix buscant estratègies de cara al finançament dels seus negocis


Òscar LLena, estudiant de tercer de Periodisme


U punt set. O el que és el mateix, 1,7 milions. Aquesta és la xifra de professionals que formen part de l’hosteleria al nostre país, i que sota el lema #UnoPuntoSiete s’han volgut unir per donar veu a un dels sectors més afectats per la crisi del COVID-19. Tots ells viuen, com la resta d’empreses, envoltats per la incertesa que, tot i que mica en mica es va desvetllant amb els plans de desescalada anunciats pel govern, encara perviu en tot el sector econòmic.

Mica en mica els negocis de restauració aniran tornant a la normalitat, començant pel restabliment dels serveis a domicili, i seguint per la reobertura de terrasses a les properes dues o tres setmanes. Aquestes mesures implicaran la reducció d’aforament de molts els restaurants, que ja han acceptat aquesta mesura. Són 314.311 els establiments que actualment representen el 6,2% del PIB a l’estat espanyol i facturen 123.612 milions d’euros l’any, els qui s’han unit mitjançant aquesta plataforma. Arran del COVID-19, es preveuen unes pèrdues d’aquests 500.000 llocs de treball i del 45% de la facturació.


Els restaurants afronten noves mesures de cara a la recuperació. (Open Table)

Com l’Àlex Clavijo, cuiner equatorià i propietari del restaurant Vadebacus, són molts els que ja contemplen noves mesures de cara a poder finançar els seus negocis: “Mai ens havíem plantejat servir menjar a domicili, però és la millor manera de poder tornar quan abans al negoci. Les ajudes no estan sent les esperades i veient com està la cosa és difícil que tots en tinguem”, diu davant la situació actual. Ell també s’ha adaptarà a les mesures requerides per afrontar la reobertura, com el distanciament de taules en el que ja s’està començant a treballar: “Reduïrem l’espai, i adaptarem la nostra proposta a la gent. A partir d’ara molts restaurants ens haurem de replantejar en quant als preus, els cost dels productes i el nombre de personal. Pot ser que el que fem ara ja no surti rentable ”. Alhora, tot i ser molts els locals que han aplicat un ERTE als seus treballadors, gran part d’ells son petits, pel que no s’ha pogut fer una reducció de plantilla.

D’altra banda, els restauradors recalquen que “reduïr els aforaments fins al 30% tal i com ha plantejat el govern no surt gens a compte. Entenc que son mesures preventives, però això suposaria pèrdues davant els gastos que tenim com la llum o l’aigua”. Aquesta és, sens dubte, una de les principals preocupacions dels professionals del sector de la restauració, que segueix fent malabars per mantenir en peu els seus negocis davant la crisi que ja comença a esclatar.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now