• Jaume Lozano

“Considero que tinc sort, però hi ha gent que ho estàpassant molt malament”

Actualizado: abr 21

Marta Gràcia, contractada per una empresa de serveis esportius se sent confiada en què la feina que no poden fer ara la faran la propera tardor


Ares Oliva Solé, estudiant de tercer de Periodisme


La Marta Gràcia és pedagoga, té 28 anys i es troba confinada des del 13 de març a Sant Martí de Tous amb els seus dos gats. Va iniciar el confinament el mateix dia que es va quedar a l’atur. L’empresa per la que estava contractada, Ocisport, està situada a Igualada i va haver de fer un ERTE el mateix dia que es va confinar tota la Conca d’Òdena. Al ser una empresa que organitza curses BTT i de running, les ha hagut d’ajornar i paralitzar-ne tota l’organització. “Al febrer vam iniciar la temporada però ja hem aplaçat totes les curses de març, abril i maig. I estan començant a caure les de juny”, explica la Marta. Ocisport ha hagut de canviar la temporada alta per la baixa. Enguany, la temporada alta serà de setembre a novembre, mentre que normalment és de febrer a juny.


Marta Gràcia confinada la setmana passada a Sant Martí de Tous. (Marta Gràcia)

A l’atur i sense ajudes


L’empresa ha assegurat el retorn a la feina un cop acabi l’estat d’alarma a tots els seus treballadors. A la Marta però, l’ERTE l’ha afectat d’una altra manera. “Tenia un contracte d’obra i servei fins als dos anys d’estar contractada que em farien el contracte fix, així que m’han enviat al carrer i un cop acabi la crisi em tornaran a agafar”, assegura.


Així, la Marta consta que està a l’atur des del 13 de març i un mes més tard encara no ha cobrat l’atur, quan generalment es cobra el dia 10 de cada mes. “Van saturats, el sistema està col·lapsat”, afirma. I tot i que econòmicament li suposa un gran esforç, no es queixa: “per sort no tinc despeses més enllà del menjar, l’aigua i la llum. Tinc sort, però hi ha gent que ho està passant molt malament”.


La Marta veu aquest període com si fos la temporada baixa a Ocisport, tot i que amb l’inconvenient de no cobrar i d’estar tot el dia tancada a casa.


Crítica amb la gestió però amb esperances de futur positives


La Marta troba que la gestió de la crisi no s’està realitzant òptimament. No troba sentit en l’allargament continuat de l’estat d’alarma tal i com està plantejat ara mateix. No entén perquè la gent pot tornar a treballar si tothom ha de seguir tancat a casa, “pots anar a agafar el metro per anar a treballar però no pots enterrar els teus familiars perquè ens podem contagiar”, critica.


A nivell personal, el retorn a la feina després de la pandèmia no li fa por: “el que no estem fent ara ho farem després”, però si li preocupa l’efecte a escala nacional. A més, la Marta forma part del Casal Popular d’Igualada, on tenen un bar i, assegura “només aguantarem tancats fins al juny” a causa de les despeses fixes. I encara que al juny puguin obrir, la gent no podrà gastar en oci el mateix que gastava sis mesos enrere, creu que “costarà moltíssim tornar a tenir la vida social d’abans per temes econòmics”.

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now