• Laura Hernández Rojas

Cau el preu de la llum i les renovables ja abasteixen la meitat de la demanda

Actualizado: may 28

L’electricitat tanca abril amb una baixada del 36,4 per cent i ja és la més barata en 6 anys

Una planta combinada d'energies renovables amb tecnologies fotovoltaica i eòlica. (Font: Shutterstock)


Laura Hernández, estudiant de tercer de Periodisme


La caiguda de la demanda elèctrica durant la pandèmia de coronavirus continua abaratint el rebut de la llum. El valor de l’electricitat en el mercat majorista, on es fixen els preus per les empreses i les llars, ha caigut un 36,4 per cent el darrer mes i ja és un 65 per cent més baix que l’abril de 2019. El preu s’ha situat en 17,65 € el megawatt hora (Mw/h), el segon més econòmic des de la crisi de 2009. Durant els primers dies de maig, el preu ha repuntat un 1,53 per cent, però continua sent un 63 per cent més baix que ara fa un any, segons l’informe del mercat energètic d'abril 2020 del grup ASE, assessor de les empreses del sector.

L’aturada de l’activitat empresarial durant bona part del decret d’alarma i, sobretot, l’enfonsament de la demanda estan darrere del descens de preus. El consum ha caigut un 17 per cent el darrer mes d’abril i se situa per sota dels registres de 2014, els més baixos des de la crisi de 2009. La caiguda de la demanda és tan elevada que “gairebé no deixa espai pel forat tèrmic, la producció d’electricitat amb gas i carbó”, revela l’informe d’ASE.

La caiguda de la producció d’electricitat està sent desigual durant la crisi sanitària i recau primordialment sobre les energies fòssils: un 54 per cent de la producció ha caigut en el sector del carbó i un 39,7 per cent en els cicles combinats de gas.

La torna ha vingut de la ma de les energies verdes. Durant els darrers dos mesos, les energies renovables han donat resposta a més de la meitat de la demanda. Han aportat un 51,2 per cent del consum elèctric i un 49,6 per cent del mix (el conjunt de fonts energètiques que donen cobertura al subministre elèctric al país).


Elaboració pròpia. (Informe de Mercado abril 2020. Grupo ASE)

La producció fotovoltaica continua creixent a Espanya, on s’ha incrementat un 74,4 per cent i ja és un 7 per cent del mix. La hidràulica ha augmentat un 49,6 per cent en el darrer any. Les pluges de la primavera han jugat a favor de la producció hidràulica, que en aquest moment és un 17 per cent del mix.


Per contra, la generació elèctrica de la indústria eòlica ha caigut un 20,1 per cent pel poc vent registrat el mes d’abril. Les condicions meteorològiques adverses han portat a la indústria eòlica en una aportació al mix inferior a l’habitual, només d'un 22 per cent. El Grup ASE afirma que si la eòlica hagués mantingut una producció mitja “podríem haver vist preus zero el mes d’abril”. A Espanya no estan permesos, però “a altres països europeus hi ha hagut fins i tot preus negatius alguns dies”.

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now