• Jaume Lozano

“És un treball temporal, però no vol dir que no sigui necessari per mi”

Actualizado: abr 21

Carla Villarroel, estudiant de criminologia veu com el ERTO que ha patit pot perjudicar a la seva futura independència


Manel Páez, estudiant de tercer de Periodisme

Peu de foto: Carla Villarroel, als jardins del Palacio de Cristal de Porto. (Maria Villaroel)

Molts estudiants han de recórrer a ingressos extres per poder pagar-se els estudis universitaris. Inclús en alguns casos per pagar la totalitat de la seva carrera universitària. Aquest és el cas de la Carla Villarroel, una estudiant de 21 anys de criminologia de la Universitat Pompeu Fabra i des de fa cinc mesos treballadora de Decathlon. La Carla, que viu a Castelldefels amb els seus pares i la seva germana, assegura que durant els dos primers anys els seus pares van poder ajudar-la amb el pagament de la matrícula, però aquest curs va haver de buscar un treball per poder fer front no només a la matrícula universitària, sinó també a totes les altres despeses que ha de pagar.


Són moltes les empreses que han recorregut a fer un ERTO (Expedient de Regulació d’Ocupació Temporal), i el 19 de març, Decathlon va anunciar-ne un. Un ERTO on els treballadors cobrarien un 30% procedent de l’empresa i un 70% del Govern. A l’estar durant dies llegint notícies i veure com altres empreses realitzaven diferents ERTO, la Carla no va trigar a pensar que tard o d’hora li tocaria a ella. “Primer em van trucar dient que no havia d’anar a la feina aquell dia i després un correu on em van explicar la situació” afirma la Carla.


“Jo no haig de mantenir una família ni una casa, però m’haig de pagar els estudis, un cotxe i amb això pràcticament gasto tot el sou”. L’estat d’alarma ha afectat moltes persones i famílies com la de la Carla, que a més d’haver de seguir pagant les seves despeses ara ha de col·laborar a casa perquè els seus pares autònoms han vist reduïts els seus ingressos. A més, la part corresponent al 70% que ha de facilitar l’estat encara no ha arribat al seu compte i sembla que potser s’allarga una mica més l’espera.
La Carla amb el seu pare (Carla Villarroel)


“És un treball temporal, però no vol dir que no sigui necessari per mi, aquests ingressos m’estan ajudant a poder tenir independència i conèixer el món laboral” afirma la Carla. L’estat d’alarma ha deixat a moltes persones amb menys ingressos i en casos molt més greus que el de la Carla, ella n’és conscient que no és el cas més preocupant però el covid-19 arrasa amb tothom sense importar la seva situació personal o familiar.


Però no tot són males notícies per la Carla, que veu com el seu contracte de sis mesos, del qual només li quedaven cinc setmanes es veu allargat fins que acabi l’estat d’alarma i es torni a la normalitat. Tot i que l’empresa ha hagut de recórrer a la mesura de l’ERTO, segons la Carla: “Han estat considerats amb mi, ja que quan he tingut preguntes la meva cap m’ha contestat i a més en aquest més hem realitzat dues videotrucades amb tot l’equip on se’ns ha explicat als que tenim menys idea del tema com funciona aquesta situació extraordinària”.

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now