• Jaume Lozano

Brussel·les pronostica una caiguda del PIB a Espanya del 9,4% l’any 2020

Actualizado: may 17

La Comissió Europea preveu un creixement de l’atur fins al 18,9%


Jaume Lozano, estudiant de tercer de Periodisme


Paolo Gentiloni, comissari econòmic de la Unió Europea (Reuters)

En la mateixa línia que els organismes monetaris europeus mundials, l'òrgan executiu de la Unió Europa es suma a les advertències sobre l'impacte de la pandèmia a l'Economia. Segons l'òrgan, les mesures de confinament provocaran una caiguda de més d'11 punts respecte al PIB de l'exercici anterior.


Segons l’informe Spring 2020 Economic Forecast: A deep and uneven recession, an uncertain recovery, el desplom del creixement econòmic no seria l'únic problema. L'atur es disparà fins al 18,9% i la dependència econòmica de l'exterior. Segons les dades de l'estudi es preveu que el dèficit públic l'any 2020 s'enfili fins al 10,1% del públic i el deute públic fins al 115,6%.


El Govern Espanyol, per la seva banda va enviar fa uns dies les previsions de creixement a Brussel·les. L'Executiu nacional preveu una caiguda similar a l'estimada per la Comissió que es situa en una caiguda de fins a un 9,2% del PIB aquest any.


Les dades són coincidents també en els indicadors respecte a el deute públic així com el dèficit de l'Estat. En el primer cas, segons el Ministeri d'Hisenda les xifres es situaren al voltant del 115,5%, mentre que el dèficit assolirà uns nivells del 10,3%. En relació amb l'atur estarà al voltant del 19%, malgrat que segons el govern, l'any 2021 aquest haurà baixat fins al 17,2% de la població activa. Malgrat això, les dades indiquen que la població activa ocupada al final de l'any 2021 continuarà sent el 3,1% més que l'any 2019, en què es va situar al 14,1%.

Comparativa de les Previsions dels Executius espanyol i europeu

Font: Elaboració pròpia


Una recuperació lenta


Les perspectives d'abandonament d'aquesta situació apunten a una sortida del tipus "repunt". És a dir, a una reactivació no dilatada en el temps el que situarà a Espanya en un creixement del seu PIB de fins al 7%. Aquesta celeritat de la dinamització econòmica no es plasmarà al mercat laboral, ja que, segons la Comissió Europea, l'atur es quedarà en el 17%, una xifra molt semblant al 17,2% que preveu l'Executiu Espanyol.


Més enllà de les fronteres nacionals


Itàlia acompanya Espanya entre els països més afectats i en què la recessió serà més intensa. En el cas de la República Italiana aquesta arribarà al 9,5%. Malgrat tot, Grècia, tornarà a ser protagonisme en l'afectació de la crisi amb una contracció de l'economia fins al 9,7% de caiguda del PIB. De fet dins de la Unió Europea l'economia que sortirà amb una afectació menor serà Polònia en què només es reduirà en un 4,3%. En total a la Unió Europea el decreixement serà del 7,4% i l'any 2021, l'economia europea pujarà un 6,1%. Una xifra similar a les afectacions del conjunt de països de l'Eurozona, més enllà dels 27 de la UE.


Tot plegat es podrà veure alterat segons el transcurs de l'exercici i les possibilitats que es produeixi un rebrot avançat l'any. L'aplicació de nou d'algunes de les mesures de confinament i hibernació econòmica enfonsarien encara més les previsions sobre la caiguda ja real, de l'economia europea.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now