• Paula Lopez Garcia

“Se m’acaba el contracte a l’abril i tinc la sensació de que no me’l renovaran”

Actualizado: abr 19

Elena Tityaeva, dependenta a la tenda Relay, es quedarà sense feina amb tres fills a càrrec per culpa del coronavirus


Elena Tityaeva, a Moscú, l’estiu passat. (Alina Bussif)

Alina Bussif, estudiant de tercer de Periodisme


La situació excepcional d’estat d’alarma ha obligat a les empreses a presentar quasi 500.000 ERTOs a tota Espanya i ha deixat a 3 milions de treballadors afectats. Un d’aquests treballadors és l’Elena Tityaeva, dels seus 43 anys porta 20 vivint a Barcelona amb tres fills al seu càrrec. Tityaeva es va llicenciar en filologia anglesa i alemanya a Rússia, però quan va arribar a Espanya al 2000 no va poder homologar el seu títol i es va passar 12 anys treballant al supermercat DIA, fins que la van deixar al atur per les dificultats econòmiques de l’empresa al 2014. L’Elena reconeix que “durant aquests 6 anys he treballat sense contracte del que he pogut per a mantenir a la meva família, des de dependenta a una tenda russa fins a assistenta domèstica”.


L’estiu passat, l’Elena va haver de combinar 3 treballs diferents per a poder alimentar els seus fills i pagar el lloguer desorbitat d’un pis de l’Eixample. Va ser en aquell moment quan es va dir “ja n’hi ha prou, he de buscar un treball estable”. Després d’entregar currículums a mà i online, de passar per unes quantes entrevistes a les quals li negaven la feina per l’edat o per la carència de la nacionalitat espanyola, va arribar el dia en que l’empresa Lagardère Travel Retail SA es va interessar per ella. Aquesta Societat Anònima li va oferir un lloc a una de les tendes Relay més transitades de l’Aeroport del Prat. Així, a l’octubre va firmar un contracte de 3 mesos per 32 hores setmanals amb un sou de 866 euros. Al finalitzar el contracte, va firmar un altre per a 3 mesos més.


El 16 de març l’Elena va rebre una trucada de la seva supervisora, la va informar de que aquesta situació excepcional obligava a les tendes Relay, propietat de la gran multinacional francesa Lagardère a acollir-se a un ERTO i, per això, es convocava a tots el treballadors a reunir-se a l’endemà per a que el senyor Fran, encarregat de Lagardère a Catalunya, expliqués la mesura detalladament.


En aquesta reunió es va explicar que totes les tendes Relay a Espanya es tancarien i per conseqüent s’acollien al Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació. També, es va aclarir que per a poder pagar els sous pendents del març, l’empresa demanaria un préstec. “Ens tranquil·litzaven dient que això és temporal i que ho intentarien gestionar de la millor manera possible”. Per una altra banda, durant la reunió, els treballadors no entenien aquestes mesures, “demanaven explicacions de perquè no s’havia comunicat això al seu sindicat amb antelació” i creaven tensió al preguntar pel seu futur.


Per la seva part, la multinacional ha complert amb tot el que ha promès. Immediatament després de la reunió van presentar una sol·licitud d’ERTO per als seus treballadors al SEPE, van demanar un préstec i a finals de març l’Elena i els seus companys de feina van rebre el sou que se’ls devia. Tot i que aquest abril sembla que no cobraran perquè els seus pagaments d’ERTE s’efectuaran al mes de maig. Però el futur és incert, l’Elena es queixa de què “l’empresa ens envia correus per transmetre calma perquè tot això és temporal, però a mi se m’acaba el contracte a l’abril i tinc la sensació de que no me’l renovaran”, ja que l’empresa tindrà dificultats per reactivar la seva dinàmica quotidiana. “Em tornaré a quedar sense feina”, afirma amb impotència.
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now