• Jaume Lozano

11.700 milions d’euros avalats per l’Estat amb crítiques de pimes i autònoms

Actualizado: abr 24

El 50% de treballadors per compte propi sol·licitants sense resposta; petites i mitjanes empreses parlen d’una “tramitació complicada”


Nil Marbà, estudiant de tercer de Periodisme


Seu de l'Institut de Crèdit Oficial (Foment del Treball)

El 10 d’abril, el Consell de Ministres activava un segon tram de la Línia d’Avals per apaivagar la caiguda lliure en què es troben autònoms i pimes davant la crisi del coronavirus. 20.000 milions d’euros del paquet total de 100.000 milions aprovat per l’executiu. Sense haver esgotat el primer tram, es donava llum verda a un segon per cobrir possibles operacions en cartera i permetre que les entitats que estaven a punt d’esgotar la quota que tenien assignada poguessin “seguir fent fluir el crèdit cap als seus clients”, segons explica l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) en una nota de premsa.


Operacions registrades a l'ICO Font: Elaboració pròpia


El baròmetre de la Confederació Espanyola de la petita i la mitjana empresa (Cepyme) d’aquesta setmana posa negre sobre blanc la realitat dels tràmits. El 39,6% admet que accedir-hi ha estat complicat i al 27% no se li ha acceptat el finançament. Només un de cada deu propietaris valora positivament les ajudes públiques, tenint en compte que la gran majoria afirma que, si la crisi s’allarga, la supervivència dels seus negocis estarà en risc. L’enquesta homònima de l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA) revela que la meitat dels autònoms que han demanat un préstec a través de l’ICO encara no han rebut resposta.


Es denuncien clàusules abusives


Les crítiques per possibles irregularitats i males pràctiques van crear un terrabastall els dies previs i posteriors a l’obertura de l’aixeta per part del govern. María José Landáburu, secretaria general de la Unió d’Associacions de Treballadors, Autònoms i Emprenedors (UATAE) denunciava que els bancs estaven “obligant” els clients a “adquirir productes financers” o “afavorint a antics clients i clients preferents”. El sis d’abril, el Banc d’Espanya es posava a la defensiva comprometent-se a revisar que les línies d’aval fossin comercialitzades per les entitats financeres en estricte compliment “tant de les condicions i requisits fixats en la normativa que els regula com dels criteris de bones pràctiques bancàries”.


Cas Suis: El que els ministres miren de reüll


La situació s’allunya molt del panorama de Suïssa, un model únic que ha cridat l’atenció de molts estats europeus durant els darrers dies. Una col·laboració, braç a braç, entre bancs i govern ha fet possible un rec de liquiditat per a petites i mitjanes empreses en un temps rècord. En una setmana, els bancs havien pagat tres quartes parts dels 20.000 milions de francs promesos per l’executiu (19.000 milions d’euros).El ministre d’Economia suís, Guy Parmelin (Bundeskanzlei)

A Espanya, les concessions oscil·laven els 4.505 milions d’euros cinc dies després de la posada en marxa de la Línia d’Avals, tot i que han accelerat els darrers dies. Isabel Giralt, metgessa i petita empresària de Barcelona, va demanar un préstec a l’ICO. Valora positivament el fet d’haver de pagar un tipus d’interès de l’1,5%, però encara resta a l’espera de l’autorització: “no sé res més”. El director de Credit Suisse, Andre Halfenstein, explicava a l’agència Routers que el principal avantatge és que “els bancs ja coneixen els clients i ja tenen processos de crèdit que funcionen bé”. Per sol·licitar els préstecs de cobertura al 0% d’interès, les empreses suïsses només han d’omplir un formulari del govern de deu minuts.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now