EL PERSONATGE DE LA SETMANA

Els pressupostos de setembre no són tan positius com defensa Rafael Simancas

Els ERTO, els contractes temporals i el Covid-19 han paralitzat l'economia

6bbe1904-e7a1-4213-ab2a-df74c985e904.jpg

Rafael Simancas al Congrés. Font: Twitter

Per Anna Casanova

16 d'octubre de 2020

Rafael Simancas, secretari general del PSOE ha declarat a una entrevista del programa La hora de la 1 a RTVE que ens trobem davant les millors dades de la sèrie històrica en referència a l’afiliació laboral del mes de setembre a causa de les mesures que està prenent el govern per reactivar l’economia. Simancas també afirma que estan funcionant els ERTOs i les ajudes cap al sector laboral i que aviat podrem sortir de la crisi en la qual es troba Espanya.

 

Aquestes dades, no obstant això, s’allunyen bastant de la realitat, ja que una interpretació massa positivista es pot acabar convertint, com en aquest cas, en una gran mentida per intentar pal·liar els efectes que ha causat la Covid-19.

Les xifres del mes de setembre son les següents:

Si les comparem en les de l’any passat, les altes han caigut en 700.000 persones menys. Però, com és possible que l'afiliació a la Seguretat Social hagi pujat en 84.000 persones més, que com defensa Rafael Simancas és una xifra rècord dins de tota la sèrie històrica?

 

Això s’explica perquè les baixes han caigut molt més. Enguany tenim 700.000 altes menys, però també 1.000.000 de baixes menys.

p.png
pp1.jpg

Les dades del mes de setembre, normalment, no solen ser molt bones perquè les baixes contractuals, els comiats laborals o els cessaments de contractes solen ser molt alts, pel tancament de temporada turística. En aquest període, doncs, encara que es contracti a molta gent també hi ha molts acomiadaments, i en conseqüència el salari net (respecte a l’afiliació a la Seguretat Social i a l’atur) és molt baix perquè les baixes superen a les altes. Però enguany, el salari net de setembre ha estat més alt, no perquè el ritme de contractació del mercat hagi estat intens, sinó perquè en mesos anteriors les xifres han estat encara pitjors, ja que a la temporada turística de juliol i d’agost no hi ha hagut contractes pràcticament en cap sector. Per tant, en termes bruts hi  ha hagut una falta de creació de feina, i per això el salari net ha sortit positiu.

 

Tanmateix, podríem argumentar que hi ha hagut un increment net de les contractacions innegable, del nombre d’afiliació a la Seguretat Social i de les xifres de persones a l’atur.

Però, com molt bé argumenta l’economista Juan Ramón Rallo, estem davant d’una gran  frenada, sobretot respecte al nombre de persones que segueixen acollides al règim d’un ERTO.

Recordant les dades anteriors, Simancas explica que el nombre d’afiliats a la Seguretat Social ha crescut en 84.000 persones. Però Rallo argumenta que aquest nombre no calcula un total real, ja que els treballadors en ERTO segueixen d’alta.

 

A més, 84.000 sembla una xifra significativa, però comparada amb anys anteriors no ho és. Com es pot observar a la gràfica que ha compartit el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i migracions, 'Evolució ERTOs totals i percentatge de recuperació: ERTOs amb suspensió total i parcial', la reducció del nombre de treballadors en ERTO s’està frenant a un ritme molt ràpid, ja que hem passat de la constant reducció del nombre de treballadors acollits a un ERTO, que podia comprendre des de l’acolliment d’un milió de persones fins a 200.000 a tan sols unes 84.000 persones. I tota aquesta reducció s’ha concentrat a la primera part de setembre.

 

La realitat de les dades actuals a Espanya, per tant, ens donen les següents conclusions:

Si aquesta és la situació, no és el moment de triomfalismes propagandístics com els que està venent el partit socialista de manera irresponsable, ja que ens pot afectar greument en un futur.