EL PERSONATGE DE LA SETMANA

Dotze mentides de VOX a la moció de censura

Santiago Abascal i Ignacio Garriga omplen de falsedats la primera moció de censura contra Pedro Sánchez

Recull d'afirmacions falses dels representants de VOX. Font: COPE. Elaboració pròpia, editat per Anna Vidal

Per Anna Vidal

30 d'octubre de 2020

VOX va decidir fer una moció de censura a Pedro Sánchez per la gestió de la pandèmia, tot i que va acabar amb l’oposició de tots els grups parlamentaris. Santiago Abascal, el president de VOX, i Ignacio Garriga, el portaveu del partit, van ser els principals parlants de l’acte i el seu discurs va estar ple d’insults, mentides i exageracions.

            Santiago Abascal: “El govern de Pedro Sánchez és el pitjor govern en vuitanta anys d’història”

 

Aquesta frase és falsa. Fa vuitanta anys, al 1940, dirigia el primer govern de Francisco Franco. En aquesta etapa el dictador Franco negociava amb el dictador Hitler i enviava espanyols i jueus a morir als camps de concentració, per tant, el govern de Pedro Sánchez no és el pitjor dels últims vuitanta anys. Després d’haver passat la dictadura franquista, amb unes eleccions trucades, es van celebrar el 1977 les primeres eleccions democràtiques després del govern de Franco, que va suposar l’inici de la democràcia actual.

      Ignacio Garriga: “L’existència de partits separatistes és una greu anomalia democràtica, impensable en moltes altres nacions europees”

És fals i inconstitucional. Les societats democràtiques han de permetre partits de totes les ideologies, amb el pluralisme hi ha la diversitat i, així, s’aconsegueix una societat més rica, tant en termes de cultura, com d’idees i pensaments, entre d’altres.

El que seria impensable en una democràcia és deixar un sector de la població, en aquest cas, els ciutadans bascos i catalans, sense dret a representació política. A més, en diversos països existeixen partits similars, per exemple, a Gran Bretanya hi ha UKIP o a Canadà el PQ.

            Santiago Abascal: “Aquest és el govern amb més morts, amb més sanitaris contagiats,       amb més caos amb el recompte de morts, amb més destrucció de treball i de riquesa”

Les xifres recents demostren que aquesta afirmació és falsa. Espanya té 34.336 morts per coronavirus, segons l’últim informe de Sanitat publicat el 21 d’octubre. El país se situa en la setena posició mundial en nombres absoluts, la llista la predominen els Estats Units d’Amèrica, Brasil, Índia, Mèxic, Regne Unit i Itàlia segons Our World in Data.

 

Les xifres absolutes demostren que Espanya està al setè i vuitè lloc, segons l’OMS i Worldmeters que publiquen xifres molt semblants. Pel que fa a les xifres de contagis, Espanya ha tingut un total d’1.005.295 casos, tot i això, no és el país amb més casos, ni amb xifres absolutes, ni amb la taxa per cada milió d’habitants. Respecte a la taxa per cada milió d’habitants, Espanya està en la posició 18, per sota de Xile, Perú o Argentina, segons Worldometers. Segons Our World in Data, els països amb més casos són els Estats Units d’Amèrica, Índia, Brasil, Rússia i Argentina.

         Santiago Abascal: “No pot representar la nació qui ha        matat o aplaudeix els que han matat per destruir-la”

 

Al Parlament no hi ha cap persona condemnada per assassinat. L’organització criminal que ha causat més morts no és ETA, sinó la dictadura de Franco, i Abascal la idealitza. L’organització terrorista ETA va causar 855 morts, segons la Fundació de Víctimes del Terrorisme. En canvi, la dictadura franquista va causar entre 90.000 i 180.000 morts, segons l’historiador britànic Paul Preston. Les xifres exactes no se saben, ja que el règim franquista va decidir amagar les dades. Tot i això, les dades ni s’aproximen entre les morts d’ETA i els de la dictadura.

Portada.jpg

Santiago Abascal a un meeting a VOX. Font: Flickr

       Ignacio Garriga: “Els guants morats del 8-M demostren que el Govern coneixia l’expansió del virus a Espanya”

Els guants morats utilitzats a la manifestació del 8 de març, el Dia de la dona, representaven el símbol de la fortalesa i unió entre dones. A més, la manifestació de l’any anterior, el 2019, ja es van utilitzar.

       Ignacio Garriga: “El govern ha posat un morrió als mitjans de comunicació i ha subornat a les principals capçaleres amb milions d’euros públics”

Garriga acusa al govern de subornar als mitjans de comunicació perquè “amaguin la realitat del virus xinès”. Aquesta notícia es desmenteix per ella sola, ja que tots els mitjans han publicat una quantitat enorme de notícies relacionades amb la Covid-19, tant del seu origen, com de les conseqüències que està tenint a Espanya. A més, cap mitjà de comunicació s’ha queixat d’haver patit pressions o intents de subornació.

Ignacio Garriga: “Al País Basc no hi ha llibertat, ETA no ha estat derrotada”

 

ETA ja no existeix, no va aconseguir cap objectiu polític i l’únic que va aconseguir va ser matar. Un dia després d’haver-ho dit, se celebraven nou anys del cessament de la banda terrorista. El 20 d’octubre de 2011 ETA va anunciar el final de les seves accions.

            Ignacio Garriga: “La taxa de l’atur superarà el 30% si aquesta moció no tira endavant... Som el país que ha patit una major caiguda del PIB de tot el món”

Les previsions del Banc d’Espanya informen de dos escenaris possibles. El primer, i més negatiu, és que la taxa d’atur del 2020 sigui entre un 18’6% i un 17’1%. El 2021, la taxa serà del 22,1% en els pitjors dels casos. Per tant, no es preveu una taxa d’atur superior al 22’5% en els pròxims tres anys.

 

A Espanya, la caiguda del PIB ha estat del 17’8% durant el segon trimestre de 2020, segons les dades de l’INE. L’Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) és una eina encarregada d’agrupar les dades de les economies mundials i demostren que el PIB del Regne Unit ha caigut PIB al 19’8%, la Índia ha patit una baixada del 25’2% i Mèxic del 17’1%.

Gran título

Elaboració pròpia creada per Anna Vidal

              Ignacio Garriga: “El seu Govern, senyor Sánchez, és l’únic Govern de la democràcia que ha atacat al Cap de l’Estat”

 

La monarquia espanyola segueix existint gràcies al PSOE, ja que li dóna suport. A més, el partit de VOX està provocant que la ciutadania associï al Rei d’Espanya, Felip de Borbó, amb el partit verd, tot i que ell no s’ha pronunciat. Però, el fet de parlar tant d’ell i honorificar-lo, no beneficia la seva imatge i l’assimila amb l’extrema dreta.

Ignacio Garriga: “El Govern de Pedro Sánchez prové d’un frau electoral”

Segons Garriga la unió entre PSOE i Unides Podem va començar amb un frau electoral, ja que el PSOE va ser “el partit més votat a les últimes eleccions, però va patir un retrossés electoral”. El President del Govern va ser envestit el 7 de gener tal com s’explica als articles 170 i 171 del reglament del Congrés dels Diputats i va obtenir majoria simple a la segona votació de la Cambra.

             Santiago Abascal: “És escandalós que els països occidentals, a través de l’ONU, fomentin l’avortament o la pederàstia”

Aquesta cita la diu perquè Donald Trump va crear una conspiració i va decidir deixar de finançar un programa de salut reproductiva i de planificació familiar de la ONU, ja que deia que servia per pagar avortaments a la Xina. Aquesta teoria és falsa.

         Ignacio Garriga: “L’IMV, no ha arribat ni a 1% dels que ho necessiten, després de mesos d’haver-se aprovat”

Aquesta cita fa referència a l’Ingrés Mínim Vital. Es va aprovar a finals de maig de 2020 i les sol·licituds s’acceptaven des del 15 de juny. Actualment, s’han concedit ajudes, d’un total de 32 milions d’euros, per 74.119 llars. Això suposa que les famílies corresponents rebran una prestació per cada fill menor que tinguin. Es va començar a abonar aquest import el 26 de juny i, fins a 16 d’octubre, s’han abonat 136.000 expedients. Això suposa el 54’5% de les sol·licituds totals acceptades. Per tant, l’afirmació és falsa.