EL PERSONATGE DE LA SETMANA

Les mentides marquen les eleccions dels EUA

Donald Trump i Joe Biden s'han defensat amb falsedats als debats presencials

Portada USA.jpg

Donald Trump i Joe Biden al debat presidencial. Font: Bradanovic

Per Alina Bussif

13 de novembre de 2020

Les eleccions dels Estats Units, el passat dimarts 3 de novembre, han causat un gran ressò arreu del món. Tothom es preguntava qui seria el pròxim dirigent de la primera potència mundial, fins que el 7 de novembre es va comunicar que Joe Biden, del Partit Demòcrata, havia guanyat les eleccions presidencials dels EUA. L’elecció de Joe Biden conté un fet històric, ja que la seva presidència comporta a què Kamala Harris s’hagi convertit en la primera dona i immigrant escollida per a la Vicepresidència del país. Aquesta victòria dels demòcrates no ha agradat a l’expresident Donald Trump que no reconeix la derrota i es queixa de què hi ha hagut un frau electoral. I per a defensar la seva posició ha emprat afirmacions falses com “els demòcrates intentaran robar les eleccions!” o “estan trobant vots de Biden a tot arreu, a Pennsilvània, Wisconsin i Michigan”.

Donald Trump és conegut per ser el president que més ha mentit en tota la història dels Estats Units, fins i tot, té un espai especial al ‘The Washington Post’ on es recullen totes les falsedats de l’expresident. Però, encara que, Trump atregui gran part de l’atenció dels verificadors d’informació, Joe Biden també diu falsedats. I a continuació, analitzarem tres afirmacions falses de cada un dels candidats als debats presidencials sobre tres temes polèmics: el coronavirus, l’estranger i el canvi climàtic.

Coronavirus

                     “El 99,9% de les persones es recuperen de la Covid-19”

Aquesta és una de les afirmacions que Trump va utilitzar per justificar que no es tanquessin els negocis del país.        Però, segons Johns Hopkins University, el nombre de morts per contagi no fa més que créixer als EUA, per exemple, el 8 de novembre van morir 9.000 persones aproximadament. La recuperació de la Covid-19 depèn del sistema immunitari de cada persona, és més, la majoria de les persones que han patit el virus, segueixen tenint símptomes mesos més tard o presenten danys interns.

“200,000 americans de més moriran de

       la Covid-19 fins a finals d’any”

Un estudi recent de la revista mèdica JAMA mostra que, en comparació amb anys anteriors, als EUA hi ha hagut un excés de més de 225.000 de morts a causa de la Covid-19 en un període de cinc mesos. Fins avui, el país nord-americà té 236.000 morts pel virus. I l’estudi de Projeccions de la Covid-19 mostra una infografia amb la qual es preveuen 327.000 morts si segueixen vigents les mesures actuals del país fins a finals d’any. Tot i que, en el pitjor dels casos es preveuen 350.000 morts si les mesures es relaxen.

Estranger

                      “Biden ha rebut 3,5 milions de dòlars de Rússia”

 

 

En primer lloc, cal aclarir que Trump es referia al fill de Joe Biden, Hunter Biden, per tant, aquesta afirmació no té res a veure amb l’actual president. En segon lloc, George Mesires, l’advocat de Hunter Biden ha aclarit que Elena Baturina, dona de l’exalcalde de Moscou Yuri Luzhkov, va enviar 3,5 milions de dòlars a l’empresa ‘Rosemont Seneca Thornton’ el 2014. I, segons l'adovocat, Hunter Biden no té res a veure amb aquesta empresa, ja que ell és el cofundador i CEO de les inversions a l’empresa ‘Rosemont Seneca Advisors’.

“Trump va provocar que pugés el dèficit

              comercial amb la Xina”

El dèficit comercial amb la Xina va créixer durant els primers dos anys de presidència de Donald Trump, però després va baixar fins a 308 bilions l’any 2019, que és el número més baix des de 2013, segons les dades de Bureau of Economic Analysis. Cal tenir en compte que el dèficit estava a 310 bilions de dòlars a finals del 2016, quan Trump va guanyar les eleccions.

Canvi climàtic

         

              “EUA té l’aire i l’aigua més nets”

Estats Units es troba en la posició número 16 del rànquing mundial en qualitat d’aire, segons Environmental Performance Index (un projecte de les universitats de Yale i Columbia). De fet, hi ha indicis de què l’aire als EUA ha empitjorat durant la presidència de Trump, així ho afirma un estudi del NBER que exposa que entre 2016 i 2018 la pol·lució ha augmentat un 5,5% i podria estar associat a quasi 10.000 morts prematures. Pel que fa a la qualitat de l’aigua, és encara pitjor, és la número 26 al rànquing en qualitat de sanació i potabilitat d’aigua, segons el mateix Environmental Performance Index.

 

“Mai m’he oposat a la fractura hidràulica”

Joe Biden ha realitzat aquesta afirmació en dos debats presidencials. Però això és fals, el pla escrit per Biden no ha inclòs mai la prohibició de la fractura hidràulica. Inclús, Biden li va dir a la reportera de la CNN, Dana Bash, que li va preguntar sobre el carbó i la fractura hidràulica del país, que “ens assegurarem d’eliminar-ho i de què no hi hagi més subsidis amb cap altre fòssil.”

Els debats electorals van estar plens de mentides per part dels dos candidats, i a vegades no és tan fàcil identificar què és cert i què és fals. Per això, volem posar a prova als lectors d’Hebes Media amb el test que hi ha a continuació. Seràs capaç d’identificar les frases certes entre tantes falsedats?

Quizz d'elaboració pròpia creada per Alina Bussif

En això no acaben les mentides de Joe Biden i Donald Trump. En col·laboració amb la secció de ràdio, televisió i xarxes socials en el seguiment de l’Especial 3N, la secció de Fact-check ha volgut aportar el seu gra de sorra amb les mentides que han marcat les eleccions presidencials del 2020 als Estats Units.

Text de la infografia elaborat per Alina Bussif, disseny d'Ayla Soriano