EL PERSONATGE DE LA SETMANA

Els Pressupostos Generals del 2021: plens d'incongruències

Tensions al Congrés de Diputats a causa del projecte de la Llei sobre els Pressuposts Generals de l'Estat de l'any vinent

Pablo Casado i María Jesús Montero. Font: Pàgina Oficial del Govern d'Espanya

Per Anna Vidal

11 de desembre de 2020

Aquesta setmana s’ha aprovat el projecte llei dels Pressupostos Generals de l’Estat de 2021 al Congrés. La llei dels Pressupostos Generals de l’Estat reuneix les despeses i els ingressos que el govern preveu per l’any pròxim, en aquest cas pel 2021. Es tracta d’un projecte llei i el procés és llarg. Aquest projecte llei l’aprova el Consell de Ministres i es presenta al Congrés dels Diputats, on es votarà i s’haurà d’aprovar al ple per poder seguir endavant. Una vegada aprovat, s’envia al Senat, on poden fer modificacions, i quan ho aproven ells, torna al Congrés de Diputats, on amb un altre ple es vota per l’aplicació d’aquests pressupostos. És necessari una majoria absoluta en la primera votació o una majoria simple a la segona votació.

 

El Govern ha volgut actuar de pressa i durant les últimes setmanes s’han centrat a tractar aquest aspecte, ja que la Constitució estableix que han de ser aprovats abans de l’1 de gener, si no es prorroguen els de l’any anterior.  En el procés de disputa al Congrés de Diputats, cada partit polític ha tingut l’oportunitat de mostrar les seves inquietuds sobre els pressupostos, però també s’ha aprofitat per criticar i atacar-se mútuament. Pablo Casado, el president del Partit Popular, i María Jesús Montero, la ministra d’Hisenda, han nomenat aspectes similars.

Pacte amb els "extremistes"

 “Dir que són 'Pressupostos país' quan porten el segell d'EH Bildu, d'Esquerra Republicana i del partit més radical que forma part d'un Govern a la UE, com és Podem, crec que no és la millor definició

 “ERC, PNB i EH Bildu voten a favor dels Pressupostos de 2021. Els tres partits són fonamentals perquè es puguin aprovar els pressupostos. Cada un ha donat el vot a favor a canvi d'interessos propis

Pablo Casado ha criticat a Montero, la ministra d’Hisenda, per dir que són uns “pressupostos país”, quan s’han pogut aprovar amb el partit EH Bildu.

 

El líder del Partit Popular ha demanat explicacions al PSOE i a Pedro Sánchez i exigeix saber què han pactat per aconseguir que EH Bildu voti a favor dels pressupostos presentats, ja que es creu que s’ha pactat un acord entre el partit i el PSOE, però no s’ha fet públic.

 

Casado creu que “El Cap de l’Executiu hauria d’escollir entre renunciar al centre o als extrems i ha apostat pels populistes, comunistes i nacionalistes”.

El PP és un dels set partits que s'ha presentat en contra, ja que considera que no ha sigut prou transparent amb les negociacions.

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va anunciar un preacord amb el Govern a través de les xarxes socials, on els punts més rellevants són suprimir el control financer d’Hisenda a la Generalitat, inversions a Catalunya en els pressupostos, una reforma fiscal i una ampliació als pagaments a la Seguretat Social pels autònoms.

 

En canvi, el PNB ha acordat una supressió de la pujada de l’impost al dièsel i la creació de la Formació Dual Universitària. Per últim, EH Bildu sembla que també ha pactat un acord, però no s’ha fet públic. Tot i això, Arnaldo Otegi ha reivindicat tres aspectes: millorar les polítiques socials i econòmiques, un canvi a la política penitenciaria i una solució dialogada i negociada dels conflictes nacionals d’Euskadi i Catalunya. Per aquests motius els tres partits polítics votaran a favor dels Pressupostos presentats pel PSOE. Amb el seu suport, s’aconsegueix la majoria absoluta requerida.

La tercera crisi

"Han preferit electoralisme a canvi dels nostres néts que pagaran els nostres deutes. El PSOE ha tornat a deixar Espanya per tercera vegada en una crisi brutal"

"El que va fer el senyor Montoro amb el primer pressupost que van fer, va ser pujar fins a 60 vegades els impostos"

Casado afirma que aquests pressupostos constitueixen l’inici de l’austeritat, dient que “són uns comptes calcats als de fa deu anys”, referint-se a l’etapa on governava el PSOE, amb José Luis Rodríguez Zapatero. Si s’aproven, “serà la tercera vegada que el PSOE crea una crisi brutal al país” i per evitar-ho ha defensat que el Banc d’Espanya i la Comissió Europea també creuen que les previsions de l’economia són negatives. El Banc d’Espanya ha publicat un informe on es constata que els pressupostos són irreals i tenen algunes subjeccions d’aspectes concrets. Una d'elles ratifica que no és el moment de pujar el 0,9% les pensions i els salaris dels funcionaris, ni d'apujar impostos. La previsió d’ingressos que es preveu està molt per sobre del possible, ja que el govern preveu augmentar els ingressos un 9% durant el 2021. En canvi, la Comissió Europea ha aprovat els pressupostos, però recordant que s’ha de garantir la sostenibilitat del deute.

La ministra d’Hisenda i portaveu del Govern ha assegurat que l’exministre Cristóbal Montoro, el ministre d'Hisenda entre 2011 i 2016, va pujar “fins a seixanta vegades” els impostos durant el primer pressupost que es van aprovar amb el Govern del Partit Popular.

Els primers pressupostos de Montoro van ser el 2012. Encara que el Partit Popular anunciés a la campanya electoral que baixaria els impostos, la realitat va ser una altra.

 

Es van augmentar diversos aspectes, però és fals que es fes 60 vegades. Segons l’informe anual de recaptació tributària de l’Agència Tributària, el 2012 hi va haver 23 canvis i no tots són pujades d’impostos.

Amb l’aprovació del Congrés de Diputats, ara és feina del Senat, que ha de revisar, modificar i aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat. Però, els ciutadans també han d’estar al dia amb les decisions que prenen els polítics. Per això, des de la secció de Fact-check s’ha volgut posar a prova als lectors d’Hebes Media, per a conèixer quant en saben sobre la política espanyola.

Test d'elaboració pròpia per Anna Vidal