ENTREVISTA A IRIS BAÑO

"Treballar a una agència de comunicació et permet tocar moltes tecles"

Entrevista a l'assistent sènior de comunicacions i informació pública

d'ACNUR Espanya

Per Marc Abelló i Carla Altadill

21 de novembre de 2020

Huawei-P-Smart-Plus.jpg

Iris Baño Romero ​és graduada en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona a l'any 2015. Les seves primeres passes al món de la comunicació van ser l'any 2010 treballant com a reportera a Ràdio Molins de Rei i al Llaç. Mentre estudiava el grau va treballar amb diferents investigacions, una a UC Berkeley sobre el programa SAT a Amèrica Llatina i també va fer investigacions sobre polítiques d'immigració al Comitè Internacional de Rescat. D'ençà que va sortir de la facultat s'ha dedicat majoritàriament al sector internacional i des de 2016 treballa com a comunicadora experta a Ecorys UK, gràcies a aquesta empresa ha pogut treballar fent campanyes de comunicació en institucions com la Comissió Europea. Actualment treballa fa  com assistent sènior de comunicacions i informació pública d'ACNUR Espanya.

Clica i descobreix 
molt més!

Infografia feta per Carla Altadill

Treballs a ACNUR

Iris Baño ha realitzat diferents treballs a ACNUR com notícies i històries d’èxit que plasmen la realitat i la part més humana de l’Agència de l’ONU. Un d’aquests treballs més recents és la història de Kemdra, una dona refugiada transsexual que va trobar la seguretat a Espanya. Kemdra és d’una regió rural d’Hondures i amb 18 anys va haver de marxar de casa perquè la seva mare i els seus tres germans no l’acceptaven: “Ser homosexual ja significa ser perseguit, imagina néixer com home i sentir-te dona”. L’altra història feta per Iris durant els mesos de confinament és la d’en Khalil, un jove de Síria de 26 anys sol·licitant d’asil i que es va dedicar a ajudar als més necessitats durant el confinament. Voluntari de la Creu Roja, va assistir a persones sense llar, portava entrepans, recollia medicines per a gent gran i fins i tot entregava mascaretes.

Captura de pantalla 2020-11-17 a las 23.

Kemdra i una companya celebrant el Dia de la Visibilitat Trans amb l’organització Kif Kif, a Madrid, març de 2019. Font: ACNUR Espanya

Captura de pantalla 2020-11-17 a las 23.

Khalil de voluntari recollint menjar per l’Assamblea Local de la Creu Roja a València, maig de 2020. Font: ACNUR Espanya 

Els inicis d'Iris

Vídeo editat per Marc Abelló

Treballar en una agència

Vídeo editat per Marc Abelló

ACNUR Espanya

Vídeo editat per Carla Altadill

​Més sobre l'Iris i la seva feina...

Infografia feta per Ayla Soriano i Antonio Porras

ACNUR Espanya

ACNUR Espanya és l’organització que intenta gartantir l’asil a totes les persones que tenen dret a aquest i que puguin trobar un refugi segur en un altre estat, amb l’opció de tornar a la seva llar, integrar-se o reassentar-se. ACNUR Espanya també ofereix durant els moments de desplaçament assistència d’emergència crítica, com pot ser aigua potable o atenció mèdica. Organitza el transport i els paquets d’assistència per les persones que tornen a les seves llars, així com projectes de generació d'ingressos per a qui es reassenten. 

 

L’oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) es va crear el 14 de desembre de 1950 un cop finalitzada la Segona Guerra Mundial, per tal d’ajudar als milions d’europeus desplaçats pel conflicte. A través del Portal de Dades es pot accedir a la informació actualitzada dels refugiats i sol·licitants d’asil d’Espanya. 

Infografia feta per Carla Altadill

Infografia feta per Carla Altadill