ENTREVISTA A GLADYS CARVAJAL

Flapper's, la marca de roba sense gènere 

Slow fashion, originalitat i exclusivitat a la moda urbana

Per Nuria Gallardo, Àgata Lasheras i Marta Pané

11 de desembre de 2020

Fotografia realitzada per Nuria Gallardo

El nom que va definir la lluita de les dones als anys 20, Flapper’s, és el punt de partida d’aquesta revolucionària marca de roba. La jove dissenyadora Gladys Carvajal va fundar-la amb el propòsit de treure-li el gènere a la moda. Es defineix com a feminista i és per això que la igualtat predomina en la idea d’aquest projecte, el qual es forma d’una sèrie limitada de peces de roba com barrets, samarretes, mocadors i altres accessoris totalment unisex. Es tracta d’una marca exclusiva, no només perquè treballa amb una tirada molt petita de peces de roba, sinó perquè només es pot trobar a Internet, des del perfil d’Instagram, des d’on creu que ara mateix funciona aquesta indústria. 

Entrevista realitzada per Nuria Gallardo

Gladys Carvajal

3b21c7efd2ba9c119fb8d361acacc31d.png

Gladys Carvajal és una jove de 21 anys d’origen cubà que va arribar a Barcelona al 2010. Tot i que va estudiar un Grau Superior de finances a La Salle Gràcia, és una apassionada de la moda. Ha crescut en una casa on la costura s’ha heretat des de la seva àvia, qui va fer tall i costura, a la seva filla fins a la seva neta, la Gladys. De ben petita confeccionada la roba de les seves nines i quan tenia 15 anys cosia d’amagat amb la màquina de la seva mare. Tots els aprenentatges que ha adquirit els ha obtingut mirant a les dones de la seva família i de forma autodidacta amb vídeos d’Internet. Avui i des de l’estiu del 2019 és la creadora de la seva pròpia marca de roba Flapper’s.

El producte

Descobreix tota la col·lecció 

 

3b21c7efd2ba9c119fb8d361acacc31d.png

Consum de moda entre els joves

El gran comerç un gran obstacle per les petites marques com Flapper’s. Les multinacionals com Inditex produeixen una gran quantitat de roba diversos cops l’any, el que seria impossible per Gladys. Les grans empreses van patir el 31%. El grup d’entrevistes d’Hebes Media ha realitzat una enquesta per veure què consumeixen els joves. El 87,1% dels enquestats consumeixen moda a grans marques, mentre que només el 12,9% opta pel petit comerç.

 

Una gran proporció de joves (el 34,3%) afirma que li encanta tenir el seu estil propi. Al 41,4% li agrada, a vegades, vestir diferent de la resta. Aquestes dades contrasten amb l’anterior, ja que les grans multinacionals produeixen en massa i és molt probable que d’una peça de roba que compres se n’hagin produït milions d’iguals. Tot i aquesta realitat, només un 24,3% diu que li és igual vestir igual que els altres. 

 

La gran majoria dels joves creu que la moda expressa la personalitat d’una persona, o almenys alguns dels principals trets d’aquesta. Flapper’s opta per un estil urbà, de qualitat i original, però són aquests els factors que més es tenen en compte en el mercat? Quan preguntem als joves sobre quin valor li donen al preu, disseny, qualitat, tendència i originalitat a l’hora de comprar roba, les respostes són diverses.

 

Infografia realitzada per Àgata Lasheras

El consum de fast-fashion, moda ràpida i produïda de manera accelerada, afecta a les botigues  artesanals, especialment durant la pandèmia del coronavirus. L’enquesta realitzada per Business for Goals Platform va revelar que les empreses més afectades per la crisi sanitària de la COVID-19 són les microempreses (amb un 69%) i les petites empreses (amb un 49%). Els petits locals van haver d’abaixar la persiana quan va iniciar el confinament, però les multinacionals van mantenir els seus ingressos gràcies a les compres online.

Els origens del projecte

Les flappers apareixen a principis del s.XX, concretament a la dècada dels anys 20. El terme té el seu origen a Gran Bretanya, durant la Era del Jazz (després de la Primera Guerra Mundial i abans de la Gran Depressió) i es feia servir per fer referència a dones que semblaven joves adolescents.

Les flappers eren dones transgressores que trencaven la llei o les convencions socials: bevien i fumaven, ballaven, conduïen i incomplien els cànons de bellesa típics de l'època. Això es devia a que després de la Primera Guerra Mundial hi ha un fort sentiment de carpe diem i les dones volen tenir un paper molt important en la societat. No només en l'àmbit dels drets civils sinó també en les tasques quotidianes i no volien estar relegades només al paper d'esposa, mare o dona de casa.

Acostumaven a ser dones joves que treballaven com a secretaries, operadores telefòniques o venedores a tendes. La seva estètica estava basada en la transgressió: conductes masculines acompanyades de vestits de luxe, maquillatge provocador i accessoris "pomposos".  Feien servir grans quantitats de maquillatge (llavis marcats, ulls fumats amb delineat) i joies (accessoris XXL per al cabell, polseres, collars). Van començar a vestir i arreglar-se d'una manera que fins a l'època havia estat reservat a les prostitutes.

També es destaca que va ser una època en que van aparèixer nombroses dones artistes, cantants i actrius al punt de mira, ja que com hem esmentat abans, la dona volia tenir un paper més rellevant a la societat. Dones com Coco Chanel i Zelda Fitzgerald es van convertir en estrelles.

A Espanya, tot i que també van haver-hi actes de revolució i es buscava l'alliberació, aquesta tendència flapper va costar més que arrelès degut a la forta censura que va aplicar el general Francisco Franco. Tot i així, l’alt consum de pel·lícules de Hollywood va obrir els ulls a moltes dones espanyoles sobre aquesta nova manera de viure. Durant la Segona República, les sales de cine projectaven pel·lícules amb dos tipus de dones molt diferenciats: la dona sexualment agressiva i la noia alliberada que avança socialment. Això va ajudar a moltes dones a adonar-se que tenien un paper en la societat més important i actiu que el rol que els havien ensenyat a exercir des de petites. També es veu aquest canvi en la publicitat de revistes de cinema. El 95% d’aquesta publicitat estava dirigida al públic femení, el que mostrava un fort creixement del seu estatus econòmic. 

Com a curiositat, la primera aparició de la paraula i de la imatge d’una flapper als Estats Units va ser a la pel·lícula "The Flapper" (1920), protagonitzada per Olive Thomas, una actriu associada com a imatge d’aquest estil. Una altra pel·lícula que mostra aquest moviment tant reivindicatiu i transgressor es el Gran Gatsby (2013) de Baz Luhrmann i protagonitzada per Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan i Tobey Maguire. També es poden veure els estilismes i l’estil de vida de les flappers a la sèrie espanyola original de Netflix, Las Chicas del Cable, protagonitzada per Blanca Suárez, Nadia de Santiago, Ana Fernández i Maggie Civantos. Una altra dada interessant és que la Betty Boop va ser el primer dibuix animat d’una noia flapper

48544_540x360.jpg

El gran Gatsby

main.png;compress=true.png
unnamed-2.jpg

Olive Thomas a The Flapper

626564.jpg

Las chicas del cable

Betty Boop

E-commerce

La irrupció de les noves tecnologies i internet ha proporcionat noves oportunitats de mercat per a les empreses. L’e-commerce és un sistema de venda i compra de productes i serveis que utilitza internet com a mitjà principal d’intercanvi. Originàriament, el terme “e-commerce” s’utilitzava per referir-se a les transaccions mitjans electrònics, com podien ser els intercanvis electrònics de dades. Però amb la irrupció d’Internet a mitjans dels anys 90 es va iniciar el concepte de compra de serveis online, on s’utilitzaven les targetes de crèdit com a forma de pagament. Des de llavors l’e-commerce forma part del dia a dia de moltes empreses i inclús hi ha algunes marques que s’han creat única i únicament per comercialitzar a través d’internet. 

 

Amb l’e-commerce ha sorgit una nova manera de fer negocis i ha suposat una oportunitat per emprendre i tenir una activitat comercial pròpia. Aquest mètode de venda ha trencat les fronteres de les tendes i marques, ja que ofereix una ampliació considerable del target que ara pot ser a escala mundial. Cal diferenciar el fet de tenir presència a Internet amb el fet d’oferir comerç electrònic. La majoria de les empreses tenen presència a les xarxes, ja que tenen pàgines web o perfils a les xarxes socials. En aquests espais se sol donar informació institucional i també es deixa el contacte de l’empresa en qüestió. L'altre punt ja esmentat és oferir productes o serveis a través d’aquestes pàgines web o xarxes socials. 

 

El comerç en línia ha permès la creació de marques natives digitals (https://www.universidadecommerce.net/blog/diccionario/dnvb/), en anglès anomenades “Digital Native Vertical Brand (DNVB)”. Aquestes es caracteritzen per haver sigut creades de forma online i la seva única via de comerç és mitjançant el comerç electrònic. La marca doncs, representa no només un producte sinó també una plataforma de venda. Aquest moviment de les DNVB neix als Estats Units amb algunes de les marques punteres com: Bonobos (https://bonobos.com/ ), Warby Parker (https://www.warbyparker.com/ ), Casper (https://casper.com/ )o Harry’s (https://www.harrys.com/en/gb ). El pare del concepte “Digital Native Vertical Brand” és Andy Dunn, fundador de Bonobos, una marca que porta quasi una dècada comercializant a través d’internet. 

 

L’e-commerce està al ordre del dia i les marques que dissenyen, fabriquen i venen els seus productes a través d’Internet estan en ple auge. Aquest tipus de comerç té molts avantatges com pot ser l’estalvi de tenir un local físic on oferir els productes, els treballadors que han de cobrir una jornada a l’establiment, etc. El model de negoci online està revolucionant el món del retail. Sorgeixen noves oportunitats per l’emprenedoria, però alhora també es beneficien grans multinacionals que acaben acaparant encara més el mercat global. També ha suposat un problema per als comerços tradicionals i sobretot d’àmbit local que no veuen factible adaptar-se a la nova situació i crear una pàgina web per comercialitzar els seus productes online. L’equip “A fons” ha realitzat una reportatge que parla sobre aquest petit comerç (https://www.hebesmedia.com/comer%C3%A7-online )