Festes de sant antoni 2020

El barri de sant antoni de barcelona celebra la primera festa major de l'any entre el 17 i el 26 de gener

La primera de l'any

La del barri de Sant Antoni és la primera festa major de l’any que acull la ciutat de Barcelona. Institucionalitzada com a tal des dels inicis de la democràcia espanyola l'any 1978, es tracta d’una celebració que va agafar com a referent les petites festes que se ja es duien a terme al voltant del barri abans de la dictadura, de manera independent les unes de les altres. Com el mateix nom del barri indica, les festes d’aquest districte de Barcelona sempre coincideixen amb la diada de Sant Antoni. 

 

Enguany, el 17 de gener és el dia que marca just l’inici dels deu dies de festa previstos, en què té lloc la tradicional benedicció d’animals de companyia davant l’església de Sant Antoni. Aquesta edició, però, no comença fins el dissabte 18, en què a partir de les 11 del matí, moment del pregó, comença tot un seguit d’activitats que s’allarga fins el dia 26.

 

La festa acull al voltant d’unes 160 activitats, aspecte que la converteix en la tercera festa major de Barcelona per darrere de les de Gràcia i Sants, a les que segueix per nombre d’entitats organitzadores i número d’activitats. Un membre de la Comissió de Festes, Xavi Florido, ens explica com s’organitzen juntament amb l’associació de veïns i amb les diferents entitats del barri.

A continuació podem veure un mapa en què de manera visual s'ubiquin les activitats de les quals es parlen i que marquen l'inici de la Festa Major del barri de Sant Antoni:

La tercera Festa Major més important de Barcelona

El president de l'Associació de Veïns del Barri de Sant Antoni explica en una entrevista a Hebes Media com les diferents entitats del districte organitzen les més de 160 activitats que es realitzen entre els dies 17 i 26 de gener en motiu de la Festa Major.

Pep Sala
00:00 / 07:22

Neix la nova bèstia del barri, l'Espurna

L'acte central del 18 de gener és el naixement de la nova bèstia del barri de Sant Antoni, l'Espurna. Totes les entitats del districte han col·laborat per fer realitat aquest nou personatge, encarregat de recollor els xumets dels més petits del barri. Per despertar-la del seu son, els participants del Pregó han fet soroll amb bastons, trabucs i timbals. Després del discurs de les autoritats, ha començat la cercavila.

El seu nom ha estat escollit per votació popular i ha donat peu a que cadascú interpreti lliurement el gènere de la bèstia. Aquesta característica, i novetat entre les bèsties de foc, pretén respondre al perfil d’un barri obert i lliure de prejudicis. Seguint una curada campanya informativa en xarxes socials, dedicada a crear expectació i identificació amb el barri, sota el nom de “Soc Jo, la Porca”, fa uns mesos es va anunciar que la Porca estava embarassada, sense mai especificar quina altra bèstia n’era responsable.

 

De fet, són pocs els qui coneixen l’aspecte de l’Espurna, tot i haver estat molts veïns i veïnes els qui han aportat idees. Per recalcar la idea que no es coneix qui és el seu pare, l'Espurna és una porqueta, però té característiques d'altres bèsties:

En tractar-se d'una novetat de la Festa Major de Sant Antoni, Hebes Media convida els lectors a respondre aquesta petita enquesta per saber la seva opinió sobre la Porqueta Espurna:

Balls Igwicz organitza la primera activitat de la Fira del Corredor

El grup Balls Igwicz, dels Tallers Joan Lairisa, ha organitzat una exhibició de Country al carrer Calàbria cantonada amb Floridablanca en motiu de la Fira del Corredor, un dels primers actes de la Festa Major de Sant Antoni 2020. Aquest grup de ball es reuneix per practicar al local de l’Associació de Veïns del barri de Sant Antoni i, des de fa 23 anys, participa a les festes del districte. La directora de l’exhibició, Immaculada Puig, ha explicat l’activitat i l’origen del Country com a disciplina.

Immaculada Puig
00:00 / 00:43

Els Tallers Joan Lairisa organitzen diversos grups de ball depenent del nivell de cada participant. Per Immaculada Puig l’únic que es necessita per participar-hi son “moltes ganes de ballar”. Les exhibicions d’aquest estil serveixen als ballarins i a les ballarines per retrobar-se fora les classes i per passar l’estona amb els amics. La veïna del barri Àngels Coma ha explica quins beneficis aporten aquest tipus d’activitats.

Àngels Coma
00:00 / 00:19

A l’exhibició de Country, oberta a tothom, també hi ha participat gent d’altres punts de la ciutat. El ballarí del Casino de l’Hospitalet Bartolomé García s’ha assabentat d’aquesta activitat per les xarxes socials i ha decidit apropar-se al barri de Sant Antoni per ballar amb la resta de veïns.

Bartolomé García
00:00 / 00:19

Aquesta ha estat la primera activitat de la Fira del Corredor, on els inscrits a la cursa Moritz Sant Antoni del dia 19 de gener han pogut recollir els seus dorsals. L’exhibició ha comptat amb la participació d’una setantena de ballarins i ballarines que, en acabar, s’han fet una fotografia de grup.

Un any del centre LGTBI de Barcelona

El 19 de gener de 2019 es va inaugurar el primer centre a Barcelona dedicat a la comunitat LGTBI. Dissabte 18 de gener d’enguany se celebra el seu primer aniversari  amb una programació que està adreçada a tota la ciutadania.

Les activitats tenen lloc al mateix centre i al carrer de Borrell en un espai ple, com ells mateixos anuncien, de creativitat i reivindicació. El personatge amb perruca rosa que triomfa a Betevé al programa Codi de Barres, Brigitta Lamoure, ha estat l’encarregada d’obrir la jornada de festa com a mestra de cerimònies.

El responsable de comunicació del centre LGTBI de Barcelona, Alan Cabaños, ha parlat amb Hebes Media per fer un balanç del què ha estat el primer any del Centre i ha explicat els diferent tipus d’activitats que ofereixen.

Alan Cabaños
00:00 / 05:13

El programa especial organitzar per a la celebració ha comptat de les següents activitats més destacades:

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now