LA FAKE NEW DE LA SETMANA

És fals que els productes bucals són bons per a netejar la vagina?

Un metge aconsellava a les dones netejar la seva zona íntima amb Listerine a través del seu Instagram

juli-kosolapova-bqirdOGHvYQ-unsplash.jpg

Imatge de la zona íntima. Font: Unsplash

Per Anna Vidal

16 d'octubre de 2020

Les xarxes socials no són el lloc idoni d’informar-se, i menys de pràctiques relacionades amb la salut. Aquesta setmana s’ha escampat un vídeo on un metge, Roberto Valbuena, recomanava a les dones rentar-se la zona íntima amb un producte bucal.

Roberto Valbuena és cirurgià veneçolà i va organitzar unes preguntes sobre medecina a través del seu compte d’Instagram. Una d’elles preguntava què havia de fer una dona per aconseguir que una persona li practiqués sexe oral. El que, en teoria, era una pregunta innocent va aconseguir que la resposta es fes viral. Valbuena va aconsellar que les dones havien “de fer olor de net i perfumat”, va recomanar dutxar-se abans de l’acte i va explicar que una exnòvia barrejava Listerine, un producte bucal, amb aigua per a banyar-se.

 

Els metges, sobretot els ginecòlegs, afirmen que és necessari tenir uns bons hàbits de neteja. Aquests hàbits han de ser amb aigua, sense necessitat de sabó. La bona neteja d’aquesta zona ajudarà a prevenir infeccions de transmissió sexual. Els productes bucals, com el Listerine, estan compostos per un pH bàsic, que evita que les dents perdin els minerals. En canvi, la vagina té un pH diferent, és molt més àcid.

 

Valbuena creu que les seves paraules es van malinterpretar, que només explicava una anècdota. Ell mateix ha aclarit a les seves xarxes socials: “són preguntes per divertir, pur sarcasme, pretenc que els seguidors riguin”, afirma. El problema és que les seves seguidores li van fer preguntes sobre salut sexual, i ell va decidir donar informació incorrecta. El seu perfil és seguit per més de 39.000 persones. El contingut es va publicar a Twitter, on es va fer Trending Topic.

S'ha de vigilar amb la higiene íntima

Les dutxes vaginals només s’han de realitzar si ho aconsella un ginecòleg a consulta. Les dutxes internes causen una alteració a la flora vaginal, que pot causar infeccions.

 

No es pot netejar la zona amb qualsevol producte, sinó que s’ha d’utilitzar sabó específic per a la zona, ja que és una zona molt sensible. No és necessari que en cada neteja s’apliqui sabó, sinó que l’aigua ja neteja en profunditat.

L’ús de productes no especialitzats pot comportar un desequilibri de la flora vaginal, que és la que evita que es multipliquin els bacteris.