LA FAKE NEW DE LA SETMANA

El Papa Francisco no recolza l'homosexualitat

El documental ‘Francesco’ causa una revolta entre els ultracatòlics

Francisco.jpg

Papa Francisco saludant. Font: Usticasape

Per Alina Bussif

30 d'octubre de 2020

Després de l’estrena del documental ‘Francesco’ milers de titulars arreu del món proclamaven que el Papa Francisco recolzava la comunitat homosexual. Fins i tot, alguns mitjans de comunicació van publicar imatges en las quals el Pontífex de Roma alçava una bandera LGBT per a mostrar la seva tolerància cap al col·lectiu.

Aquestes confusions es van original el passat 21 d’octubre al Festival de cine de Roma, on es va estrenar el documental ‘Francesco’ dirigit per Evgeny Afineevsky. El Papa realitzava una sèrie de declaracions on suposadament mostrava la seva tolerància cap a les unions civils de les persones homosexuals. Però, les seves paraules s’han mal interpretat i han causat la publicació i difusió d’una quantitat aclaparadora de notícies falses.

Els mitjans de comunicació i les xarxes socials han viralitzat dues cites del Papa Francisco, a la primera deia que “les persones homosexuals tenen dret a estar a la família, no es pot fer fora de la família a ningú, ni fer-li la vida impossible” i la segona cita és “el que hem de crear és una llei de convivència civil. Tenen dret a estar coberts legalment”. Aquestes referencies les vinculaven amb que el Papa de Roma recolzava les unions civils del col·lectiu homosexual. Però, la veritat és que són dues oracions incompletes i tretes absolutament de context.

Els mitjans de comunicació i les xarxes socials han viralitzat dues cites del Papa Francisco

És més, alguns mitjans han anat més enllà i han publicat una fotografia on suposadament el Pontífex alçava la bandera LGBT per mostrar el seu suport. Aquesta imatge és completament falsa, ja que se li ha editat la bandera i el fons, a la fotografia original el Papa Francisco alça la bandera d’Argentina.

Imatge Falsa del Papa alçant una bandera LGBT. Font: elcierredigital

Imatge real del Papa alçant la bandera d'Argentina. Font: sintinta

El vídeo que hi ha a continuació conté part de l’entrevista que es va estrenar amb el documental ‘Francesco’ i inclou les frases textuals de les quals s’han extret conclusions precipitades sobre l’acceptació homosexual del Papa.

Les verdaderes declaracions del Papa Francisco són les següents: “les persones homosexuals tenen dret a estar a la família i els pares tenen dret a reconèixer aquell fill com a homosexual, a aquella filla com a homosexual, no es pot fer fora de la família a ningú, ni fer-li la vida impossible per a això”. Després continua dient que “el que hem de crear és una llei de convivència civil. Tenen dret a estar coberts legalment”.

Per tant, el Papa únicament es refereix als fills homosexuals de les famílies, es posiciona sobre com se’ls ha de tractar i quins drets han de tenir, en cap moment no menciona a les parelles homosexuals ni a la seva unió civil.

El Papa únicament es refereix als fills homosexuals

A més, a continuació, el Pontífex aclareix que les persones del col·lectiu LGBT “tenen dret a una família, però això no vol dir aprovar els actes homosexuals” i afegeix que “és incongruent parlar sobre matrimoni homosexual”. És a dir, el Papa deixa ben clar que es refereix als fills que tinguin aquesta orientació sexual i que no parla ni d’unió civil entre parelles ni molt menys de matrimoni que té una connotació eclesiàstica.

Declaracions del Papa Francisco. Elaboració pròpia. Editat per Alina Bussif

La institució Conferència Episcopal Italiana va informar a la revista ‘La Civilità Cattolica’ que “el director (del documental) va ajuntar una sèrie d’entrevistes que se li van fer al Papa al llarg del temps per a donar una gran síntesi del seu pontificat i el valor dels seus viatges”. Per tant, ‘Francesco’ recull declaracions que el Papa va realitzar al llarg dels últims anys, i les frases en concret sobre els homosexuals estan extretes d’una entrevista al Papa que Valentina Alazraki, una corresponsal de Televisa va realitzar al mes de maig de l’any 2019.

D’acord amb els mitjans que han aconseguit conversar amb el Pontífex, quan el Papa accepta donar declaracions per a un mitjà de comunicació, l’entrevista es grava amb càmeres del Vaticà, després el Vaticà revisa el material, elimina les parts que no han quedat bé i, finalment, s’entrega aquest material revisat a l’entrevistador.

Seria estrany que el Papa Francisco canviés d’opinió envers les persones homosexuals, ja que l’any 2010, quan a Argentina s’estava debatent i, posteriorment, es va legalitzar el matrimoni homosexual, el Pontífex (llavors arquebisbe de Buenos Aires) es va oposar públicament a la legalització del casament entre persones del mateix sexe al seu país.

Algunes de les conseqüències d’aquesta desinformació han provocat que els sectors ultracatòlics acusin el Papa d’anar en contra del Catecisme i exigeixin una matisació de l’Oficina de Premsa vaticana. Han volgut recordar que Juan Pablo II i Ratzinger en un document de la Congregació per a la Doctrina de la Fe (és l’últim text oficial publicat sobre aquest assumpte) el 2003 sostenien explícitament: “l’església ensenya que el respecte cap a les persones homosexuals no pot ser de cap manera portat a l’aprovació del comportament homosexual, ni a la legislació de les unions homosexuals”. També recorden al Pontífex que el cànon 2357 del Catecisme subratlla que els comportaments homosexuals “són contraris a la llei natural. Tanquen l’acte sexual al do de la vida. No precedeixen d’una verdadera complementarietat afectiva i sexual. No poden rebre l’aprovació en cap cas”.

On és legal el matrimoni homosexual?

El casament entre persones del mateix sexe només es permet a 28 països fins al dia d’avui. Holanda va ser el primer país a elaborar la llei del matrimoni homosexual l’any 2001, als anys posteriors altres Estats d’Europa com Bèlgica, Espanya o Noruega van adoptar les mateixes mesures. El continent Americà va estrenar aquesta llei el 2005 amb Canadà i va ser precedit per Argentina, Brasil, Uruguai, Colòmbia, Equador i Costa Rica. A Àsia només un país permet el matrimoni homosexual des del 2019, Taiwan. A Àfrica també és legal només a l’Estat de Sud-àfrica. I Nova Zelanda és el país pioner d’Oceania que va reconèixer el matrimoni homosexual el 2013 i va ser precedit per Austràlia al 2017.

homosex.jpg

Una parella d'homes. Font: Pixabay

Hi ha dos països amb excepcions sobre aquest assumpte. El primer són els Estats Units d’Amèrica que van legalitzar el matrimoni homosexual a nivell federal el 2015, fins aquell moment només era legal a 13 dels 50 estats. Així mateix, el 2015 amb l’aprovació del decret als EUA també va passar a ser legal a Guam, a Puerto Rico, a les Illes Marianes del Nord i a les Illes Verges dels EUA. El segon és Mèxic, que no compta amb una llei explícita sobre l’aprovació del matrimoni homosexual però es duen a terme casaments igualment.

On es castiga l'homosexualitat?

Ser homosexual és delicte a 72 països i es castiga amb pena de mort a vuit Estats, segons l’informe ‘Homofòbia d’Estat’ de l’Associació Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transsexuals i Intersexuals. La pena de mort és vigent i s’aplica a tot el territori a Iran, Aràbia Saudita, Iemen i Sudan. Somàlia i Nigèria l’apliquen a algunes províncies i l’organització terrorista de l’Estat Islàmic porta a terme càstigs de mort en els territoris que controla de Síria i Iraq. Hi ha cinc països més com Pakistan, Afganistan, els Emirats Àrabs Units, Qatar i Mauritània on la pena de mort per a aquest motiu és legal però no s’aplica.

cadena.jpg

Peus encadenats. Font: Pixabay

Hi ha altres països com Uganda, Zàmbia, Tanzània, Índia, Barbados o Guyana on les relacions afectives entre persones del mateix sexe es castiguen amb penes de presó que van des dels 14 anys fins arribar a la cadena perpetua. A altres territoris del nord d’Àfrica com el Marroc, Líbia o Algèria les lleis castiguen als homosexuals amb penes de presó d’entre tres i set anys.

Als demés països on no hi ha cap legislació al respecte, l’homosexualitat no és ben vista i se’ls margina socialment. En el cas de Rússia, no existeix cap llei a favor del matrimoni homosexual ni de l’adopció, però tampoc existeix cap llei de penalització per ser homosexual. Per tant, a Rússia teòricament es permeten les relacions homosexuals però no es permet la propaganda homosexual, ja que tenen una llei antipropaganda, és a dir, no es pot fer publicitat, ni manifestacions a favor del col·lectiu LGBT. De totes maneres, el país permet que les persones que se sentin atretes pel seu mateix sexe portin a terme unes “teràpies de conversió”, ja que a la majoria de la societat russa segueix sent mal vist ser homosexual, i de fet hi ha molts casos de persecució i assassinat a Txetxènia, on la majoria de la població russa és musulmana.

Elaboració pròpia creada per Alina Bussif