LA FAKE NEW DE LA SETMANA

El 80% dels habitacles no està en mans d'entitats bancàries

Les xifres falses difoses per Ione Belarra d'Unidas Podemos  han causat debat a les xarxes socials

Ione.jpg

Ione Belarra i Pablo Iglesias. Font: Instagram d'Ione Belarra

Per Anna Casanova

13 de novembre de 2020

Ione Belarra, secretaria d’Estat per a l’Agenda de 2030 i mà dreta de Pablo Iglesias, ha declarat a una entrevista pel diari ‘La Información’ la següent reflexió sobre els plans del govern de coalició d’Unidas Podemos, per a reformar i actualitzar el mercat dels habitatges i la regulació dels preus del lloguer dels pisos espanyols: “No es tracta del petit propietari que posa un pis per a llogar, aquest no és el focus de la regulació. El focus ha d’anar dirigit a què aproximadament el 80% dels habitatges està en mans de bancs i fons voltor.”

L'estoc no és el mateix que l'immoble buit

 

Cal puntualitzar que aquesta lectura s’equivoca en dos aspectes. Primer, Belarra ha indicat que el 80% de l’immoble espanyol es troba en mans dels bancs i els fons voltors. Però, davant l’onejada de crítiques a les xarxes socials sobre quina és la font que demostra aquestes dades, ella ha aclarit que es refereix al 80% dels 389.000 pisos de lloguer que actualment es troben buits a Espanya. Aquesta correcció segueix sent falsa.

 

Què mostren els estudis més recents?

D’una banda, Espanya no té, en l’actualitat, una estadística nacional actualitzada sobre la situació dels habitatges de lloguer. No obstant això, a Barcelona, per exemple, dos terços del total de pisos pertanyen a petits propietaris (212.291 residències). Representen el 67,6% de les cases en règim d’arrendament. És a dir, dos terços del total. El terç restant correspon a grans propietaris de les administracions i al Govern central, segons una investigació de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge del 2020, amb relació a la concentració de la propietat a Barcelona.

 

D’altra banda, l’últim cens de poblacions i habitatges disponible, realitzat l’any 2011 per l’Institut Nacional d’Estadística mostra que a Espanya hi ha un total de 3,5 milions de pisos buits. Si tenim en consideració que aquestes dades suposen un augment en 500.000 cases respecte a l’últim estudi realitzat l’any 2001, podem assenyalar que la situació pot ser molt diferent del 2020.

Elaboració pròpia creada per Anna Casanova

Sobre els habitatges buits a Espanya

 

La secretaria d’Estat ha compartit un article amb el següent titular: “Els bancs posseeixen el 80% dels 39.000 habitatges buits que existeixen a Espanya”.

 

Deixant de banda que aquest estudi, realitzat per Tinsa, es concentra a les províncies on hi ha més densitat de cases buides, però on no ha apujat considerablement el preu del lloguer amb els anys (Almeria, Cuenca, Castelló, Toledo i Múrcia), Belarra parla de tot l’estoc. Aquest és un argument ambigu. Si tenim presents les dades de l’INE, que mostren que  hi ha un total de 3,5 milions de pisos buits al país, el vuitanta per cent d’aquestes, és a dir, 2,8 milions d’habitacles haurien de pertànyer a fons voltors i a la banca.

 

Llavors, per què Belarra només parla de 389.000 pisos buits a Espanya si la diferència en la realitat és abismal? La secretaria d’Estat pren aquestes dades d’una mostra que aparentment és aleatòria, però que en realitat no representa quina és la situació total d’Espanya. El problema, per tant és el següent: L’estudi de Tinsa fa referència als pisos de lloguer construïts a partir de 2008 i que estaven buits l’any 2015.

 

La major part dels habitatges buits estiguessin en mans dels bancs i dels fons voltors, ja que en un context de post bombolla immobiliària eren els únics que podien permetre’s comprar-los i, fins i tot, en molts casos se’ls hi assignaven directament.

 

En l’any 2020 no s'apliquen les dades de la mateixa manera, ja que la majoria d’hipoteques dels petits arrendataris ja estan pagades, i si bé és cert que alguns fons voltor s’han fet càrrec d’uns pocs pisos de lloguer, les estadístiques més actualitzades no són tan exagerades.

 

Un segon informe sobre els habitatges buits

 

En el debat que sorgeix a Twitter, Belarra també menciona una de les respostes de Jaime Palomera, antropòleg, economista i membre del Sindicat de Llogateres i Llogaters.

Aquest, presenta un estudi del govern català on apareix que  BBVA, Sareb, Blackstone, CaixaBank i Bankia acumulen el 80% dels pisos buits que consten al Registre d’habitatges Buits i Ocupats de la Generalitat de Catalunya, un dels resultats del decret llei 1/2015. 

 

Si això fos cert, es podria recolzar l'argument de Belarra, ja que suposadament les 

dades no han canviat tant des del 2008 i, sobretot,

no han canviat en territoris com Catalunya, on el preu del lloguer és alt.

voltor.jpg

Voltor buscant una presa. Font: Creative Commons

Però el Govern de la Generalitat obliga des de 2015 a què les entitats financeres registrin les cases buides que tenen a Catalunya. En el Registre dels habitatges buits de la comunitat autònoma hi ha uns 45.000 pisos de lloguer inscrits, però l’INE estima que n’hi ha uns 450.000, és a dir, només el 10% del total de pisos està inscrit. I d’aquest 10%, només el 8% pertany a les entitats bancàries.

 

En aquest cas, l’Informe no és útil, ja que si els bancs i els fons d’inversió són els únics obligats a declarar la seva propietat hi torna a haver un biaix, perquè aquestes estan sobre representades.

 

Per tant, els arguments que, de moment, ha presentat Ione Belarra per justificar la reforma dels lloguers dels pisos a Espanya no són prou consistents, perquè l’anàlisi que ha difós als mitjans i a les xarxes socials és totalment fals.