ENTREVISTA RECTOR

Javier Lafuente: “Si paguem els mateixos impostos, hauríem de tenir els mateixos drets”

El rector electe de la Universitat Autònoma de Barcelona parla de com millorar la universitat pública des d'una perspectiva col·lectiva

portada 30 octubre.jpeg

Per Sara Bosch i Ana Eguren

Entrevista al nou Rector de la UAB. Font: Sara Bosch i Ana Eguren

30 d'octubre de 2020

Javier Lafuente, catedràtic en enginyeria química, té clar que una de les primeres decisions que haurà d'assumir serà fer front a la situació sanitària actual. El nou rector considera que la situació no millorarà fins que arribi la primavera. Així ho ha dit en l'entrevista que s'ha realitzat a la Facultat de Ciències de la Comunicació, dos dies després de ser elegit.

En l'entrevista el professor Lafuente ha exposat els seus reptes i ha valorat la situació que té actualment la universitat. Una de les principals problemàtiques que detecta és l'alta edat mitjana dels professors que ascendeix a cinquanta-set anys. El catedràtic creu que cal millorar la plantilla i es planteja l'objectiu de baixar la xifra, mig any cada any. És una situació greu iniciada arran de la crisi del 2008 i que empitjora any rere any.

D'altra banda considera preocupant la participació a la votació del rector en la universitat. Tot i que la participació global ha estat d'11,47%, un percentatge superior al resultat de fa quatre anys, el nou rector considera que segueix sent un nivell de participació escàs. A causa de la situació sanitària actual han estat unes eleccions atípiques, i malgrat que s'ha fet un esforç molt gran per fer una campanya a distància, no hi havia un ambient d'eleccions òptim que convidés a la comunitat universitària a participar.

 

Amb l'absència d'igualtat d'oportunitats no es pot canviar el model social

El recent rector electe creu que s’ha de potenciar tota activitat cultural. Creu que es important combinar l’activitat acadèmica amb la cultural (exposicions, concerts, art...).

El rector reflexiona sobre la importància d'una universitat pública a l'abast de tothom. "Si paguem els mateixos impostos, hauríem de tenir els mateixos drets", així resumeix Lafuente la problemàtica de no disposar d'una universitat gratuïta. Recalca que amb l'absència d'igualtat d'oportunitats no es pot canviar el model social si les persones no disposen d'un coneixement adequat.

Javier Lafuente no només es planteja aquestes millores de manera individual sinó que convida a totes les persones que formen part del campus a aportar la seva perspectiva. Per tal de poder afrontar els reptes de manera col·lectiva.

TELEVISIÓ

Notícia realitzada per l'informatiu del 30/10/20. Font: Marc Izaga i Andrea Quintanillo