cases d'apostes i jocs d'atzar

història d'un ludòpata

Coneix la història d'en Quim Bartolomé, un jove advocat que acaba submergit en el món de les apostes fins que finalment decideix posar fi a la seva ludopatia.

ELS TIPSTERS, ESPECIALISTES QUE VIUEN DE LES APOSTES

“Estic moltes hores cada dia rastrejant tot el que és d'interès, per a al final acabar trobant el valor en una aposta concreta. Per sort, després de tants anys, he desenvolupat una espècie d’ull clínic, que em facilita que una aposta em cridi ràpidament l'atenció si hi ha una cosa estranya en ella”.

 

Com Pau Cazorla, hi ha una gran quantitat de persones que es dediquen al món de les apostes, se’ls denomina tipsters, un neologisme anglès que vindria a significar “aconselladors”. Són assessors especialitzats en les apostes que inverteixen part del seu temps en l’estudi d’estadístiques i la recopilació de dades per intentar preveure el resultat d’un esdeveniment esportiu.

 

Les noves tecnologies permeten apostar en lligues de tot el món, diferents esports i diverses modalitats. Així doncs, el tipster sol ser expert en un esport concret o, fins i tot, en una competició específica, a més de ser expert en apostar com Pau Cazorla, que als seus 31 anys, porta més de 13 apostant.

 

Lesions, estats d’ànim, noves incorporacions són factors que influeixen en el resultat dels partits al llarg de la temporada, atès que poden afectar el rendiment sobre el terreny de joc. Per minimitzar el risc, el tipster combina les estadístiques dels participants i extreu, utilitzant mètodes matemàtics, conclusions sobre els possibles resultats.

 

“El tipster prediu el que succeirà en un esdeveniment concret, sempre tenint en compte el valor de les quotes i altres factors com les estadístiques prèvies, les possibles baixes, la motivació dels jugadors…”, explica Pau Cazorla, que normalment treballa de diumenge a divendres en l’anàlisi dels equips de primera i segona divisió a Espanya per a lliurar les apostes als seus clients abans del cap de setmana. En altres paraules, ser tipster és una barreja d’estadístiques, dinàmiques, informació i sensacions.

LA DIFUSIÓ DE LES APOSTES

Quan el tipster troba l’aposta adequada, comparteix la informació amb el públic general, o bé amb els subscriptors. Molts pronosticadors van començar donant la seva opinió de manera gratuïta, però ara ofereixen un servei premium, com és el cas de Pau Cazorla: “Em vaig decidir a ser de pagament per a poder rendibilitzar millor els meus coneixements, i com a les meves apostes és complicat ficar-li grans quantitats, el fet de ser tipster em podia servir com un complement, a més d'assegurar un extra mensual que amb les apostes no el tens, ja que pots guanyar, però també perdre durant un llarg període de temps. En aquest moment començava el boom dels tipsters de pagament. I vaig pensar que si molta gent amb menors coneixements i números ho era, per què no intentar-ho jo”.

Un altre cas és el de Carlos Martín, tipster que va començar a apostar amb 18 anys. "A poc a poc vaig anar entrant en un món més de coneixement, em ficava en fòrums per a aprendre una mica i estar informat. Aquesta curiositat d'estar informat va fer que acabés especialitzant-me en tennis, arribant a treballar per a dos webs on publicava l'anàlisi i, posteriorment, fent el salt a tipster premium, ja que la demanda dels meus serveis era alta, i necessitava rendibilitzar una mica el temps dedicat a tot això", senyala.

Habitualment la qualitat dels anàlisis i, per tant, dels pronòstics va lligada a si el servei és gratuït o de pagament. És per això, que hi ha gent com Antonio Baena que paga a un tipster, vist que sense la seva ajuda, no guanyava ni un euro amb les apostes.

L’EXPERIÈNCIA D’ANTONIO BAENA AMB UN TIPSTER

Els tipsters solen fer arribar els pronòstics, tant de pagament com gratuïts, per mitjà de diferents plataformes. Mentre que els de pagament solen utilitzar vies d’accés restringit, com l’e-mail, Whatsapp, Telegram, els tipsters gratuïts utilitzen les webs, els blogs d’apostes i les xarxes socials com a canals habituals.

 

Pau Cazorla, amb més 11.000 seguidors a Twitter, ha fet ús d’aquestes eines per publicar recomanacions, estadístiques de resultats, promocions, etc. “Havia tingut algun blog on compartia algunes apostes. També per Twitter, però vaig deixar de fer-ho perquè eren apostes molt específiques i si les compartia públicament, les treien. Ara només comparteixo en dos petits grups de Whatsapp i Telegram”, comenta.

Els tipsters, amb l’objectiu d’atraure el màxim número de públic i subscriptors possibles, volen ser transparents amb l’audiència  a partir d’estadístiques del pronosticador en qüestió. Per això, és bastant comú que els propis tipsters elaborin gràfiques a partir de variables, com els beneficis, el percentatge d’encert o la mitjana de les quotes de les apostes. A més, utilitzen tecnicismes per a entablir una comunicació més eficaç amb el seu públic.

EL CREIXEMENT DEL MERCAT DE LES APOSTES

El nombre d’usuaris que decideixen endinsar-se en el sector de les apostes esportives a Espanya està en continu auge. En el 2013, hi havia 305.000 jugadors online actius i, en tan sols cinc anys, aquesta xifra havia augmentat a 842.000, que es van jugar 17.349 milions d’euros, segons les dades de la direcció general de l’Ordenació del Joc (DGOJ). Aquestes xifres van lligades a un gran volum de diners invertits en màrqueting i publicitat. Les empreses del sector s’han adonat de la importància del mercat a Espanya i han centrat molts esforços a realitzar campanyes de propaganda.

 

El creixement de les apostes ha comportat el naixement dels primers apostadors professionals, que van fer els seus primers passos per simple entreteniment. Com bé explica Carlos Martín, el treball del tipster està cada vegada més ben valorat a conseqüència de l’auge de les apostes i, això fa que, alguns d’ells hagin pogut convertir el seu hobby en una professió. “Tot el que et genera uns diners acaba sent una professió. Va començar com un hobby i ara mateix visc d'això, m'agrada veure-ho amb la responsabilitat de ser una professió, em dec al màxim als meus clients. Per a mi, és un hobby que per demanda, nombre de clients i resultats s'ha acabat convertint en professió”, confessa.

Ser tipster no és una professió banal: Carlos Martín ha arribat a guanyar més de 4.000 euros en una sola jugada. A més treball, més informació, que es tradueix en més poder per a batre a les cases d’apostes. Quan aquestes detecten un comportament metòdic i una trajectòria positiva de guanys, prenen mesures dràstiques: posen un límit molt baix a les seves apostes, bloquegen determinats mercats o, fins i tot, els tanquen el compte.

És a dir, les cases d’apostes saben detectar al bon apostador i busquen que no hi hagi un gran benefici per al client.

Una altra estratègia que tenen les cases d'apostes és contractar a tipsters reconeguts com a figura publicitària per atraure més públic.

Un exemple seria Juan Gayà, pronosticador reconegut a Espanya, que col·labora amb alguns portals especialitzats en pronòstics, com lasapuestasdeas.com, i fa publicitat de cases d’apostes.

El benefici, tal i com explica Pau Cazorla, és mutu entre les cases d'apostes i el tipster: “Hi ha desenes de tipsters que (…) atrauen a gent per a que li paguin i realment el que els importa és aconseguir registres en cases d'apostes amb les que guanyen diners i fer publicitat, per així tenir més clients i obtenir beneficis a partir de la figura de tipster, no a través de les apostes”.

TIPSTERS ESTAFADORS

Davant l'auge d'usuaris a les cases d'apostes esportives, hi han molts jugadors que acudeixen a tipsters per guanyar diners, o simplement recuperar el que han invertit. “He tingut clients que m’han dit: Carlos, no deixo de perdre diners, em vull subscriure per fer únicament el que tu diguis”, revela Martín.

Enfront l'interès dels jugadors en guanyar diners, han sorgit tipsters estafadors que, a partir de la manipulació d'estadístiques i publicitat enganyosa, aconsegueixen nous subscriptors i amplien el seu capital. Per donar una visió d'èxit, “només ressalten els beneficis, eliminen apostes perdudes, fan publicitat a través d'altres tipsters, mostren fotos de diners i asseguren que guanyaràs molt si els segueixes”, explica Cazorla.

Existeixen portals que s'encarreguen de verificar les estadístiques dels pronosticadors com Bet2Earn, plataforma que actua d'intermediari entre els tipsters i els jugadors, o Betsfy.

RESPONSABILITAT DAVANT LA LUDOPATIA

A l’últim trimestre del 2019 es van jugar 100,77 milions d’euros, segons dades de la Direcció General d’Ordenació del Joc, i menys d’una de cada quatre persones va treure rendiment, ja que el 75,5% dels jugadors perdien diners amb les apostes esportives i altres jocs d’atzar.

És per això que moltes persones que estan perdent diners recorren a tipsters per incrementar els beneficis i recuperar el que han invertit. Però, un jugador qualsevol es pot permetre apostar quantitats elevades o, simplement, passar per una mala ratxa?

Cazorla explica que “si et segueixen és perquè es fien de tu (...) jo sé que el meu mètode és bo, i que a llarg termini no faré perdre diners a la gent”, mentre que Martín comenta que ”ha de ser el jugador qui decideixi que vol invertir, i ha de ser ell qui busqui al tipster, no al revés. Si tu busques al client, li fiques al cap que serà ric, estàs fomentant la ludopatia, perquè ell no té intenció d’invertir, i potser acaba fent-lo amb uns diners que no es pot permetre simplement per la teva publicitat interessada”.

A Espanya s’han detectat més de 400.000 casos de ludopatia, segons l’últim informe de la Federació Espanyola de Jugadors d’Atzar Rehabilitats (FEJAR). Carlos Martín té clar que el tipster no la fomenta: “Penso que la mala publicitat d’un tipster sí que ho fa, les mentides, etc. Jo tinc una postura clara, i no és posicionar-me en contra de la publicitat, que jo mateix l’he fet en algun moment possiblement, però si crec que s’ha de tenir cura amb ella.”

El mercat de les cases d’apostes segueix en contínua evolució, cada vegada més jugadors s’endinsen en el món de les apostes, influenciats, en part, per les facilitats d’Internet i per la promoció que es fa en molts espais. Tot i que es tracta d’un sector imprevisible, amb el temps han sorgit els tipsters, especialistes a pronosticar els resultats.

Crònica d’una tarda de joc i addicció

Què es viu en una sala de bingo un dissabte a la tarda? Quin és l’ambient que es respira? És tot com t’ho imagines i veus a les pel·lícules?

 

Dos joves universitaris i membres de l’equip d’Hebes Media Ràdio ens apropen a una sala de joc des de la seva pròpia experiència.

A través de la seva mirada i les seves sensacions podràs conèixer què és realment el que amaga aquesta addicció completament acceptada i normalitzada per la societat.

EXPLORA

EXPERTS

- El vessant clínic de la ludopatía

- Les ludopaties normalitzades

MENORS, ADULTS JOVES I APOSTES

- La ludopatia, cada cop més present entre els joves

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now