L’alimentació

del S.XXI

Deixant enrere els aliments ultraprocessats

En els últims anys, hem adquirit una dieta elevada en proteïna, sobretot animal, alta en greixos i rica en sucre.

 

Cada vegada és més habitual consumir aliments preparats o precuinats. Per aquest motiu, la dieta sana i sostenible s’està convertint en tot un repte per a la societat del segle XXI.

Si mirem enrere i comparem l'alimentació dels nostres pares o avis amb la nostra alimentació actual, veurem que cada vegada perdem més l'essència de la nostra cultura alimentària, també coneguda com a dieta mediterrània

Tot i això, també han sorgit moviments que han promogut estils de vida saludables, com ara el veganisme o la dieta Realfooding.

 

En els darrers anys, s’ha produït un augment de la conscienciació respecte l’impacte que té el consum de determinats aliments tant en els animals com en el medi ambient.

Per aquest motiu, cada cop més persones s’han sumat a estils de vida alimentaris alternatius als que havien seguit majoritàriament fins ara i, a més, la difusió d’aquests ha estat encara més gran gràcies a Internet i a les xarxes socials.

realFooding

Què és el Realfooding? Existeixen opinions molt diverses envers aquest concepte. Cada vegada són més els estudis que assenyalen als aliments ultraprocessats (no naturals) com a principals culpables del sobrepès, vida sedentària, tot tipus de malalties i fins i tot amb alguns tipus de càncer.

És per això, que el moviment realfooder s’ha vist molt present entre la societat i ha donat peu a múltiples posicionaments, tant a favor com en contra, d’aquesta nova dieta: el Realfooding. 

 

En aquesta notícia podràs conèixer tot el que necessites saber del moviment Realfooder. 

realf.png

En 1h del dia 16 d’octubre de 2019 hem s’han recopilat 419 tuits en relació als hashtags
#ketodiet #realfood #realfooding i #comidareal.

 

A més, també s’han recopilat 409 hashtags
més vinculats als tags inicials del nostre estudi. Alguns dels exemples més destacats són els
següents:
#vegan #healthy #healthylifestyle #feelinggood #govegan #glutenfree #obesity #carnivore ...
entre d’altres.


Si voleu podeu consultar el full de càlcul on es mostren tots els hashtags i usuaris resultants del
nostre estudi.

En relació als resultats del nostre estudi podem observar que hi ha molt tràfic a les xarxes
vinculat al moviment Realfooding
.

Com a conclusió de l’estudi veiem que aquest concepte està vinculat a una qualitat de vida saludable i, a més, observem que se’n deriven altres estils de vida més radicals que van més enllà de la salut i que se segueixen per motius ètics i morals com és el cas del veganisme.

És habitual que, quan parlem de pobresa, l'últim en què pensem sigui a relacionar-ho amb l'obesitat o el sobrepès.

 

Però el cert és que aquest tipus de malnutrició té una gran connexió amb les famílies que tenen menys recursos. I és que menjar bé surt car.

 

Una cistella de la compra amb aliments rics en nutrients com ara el peix, la carn, els llegums, les verdures o fruites fresques incrementa la factura de la compra.

 

D'aquí, que les famílies amb menys recursos hagin de recórrer a productes preparats i ultraprocessats, que són més assequibles, però que també tenen un alt contingut calòric i menor valor nutritiu. 

les famílies amb menys recursos hagin de recórrer a productes preparats i ultraprocessats

empreses i productors

Més mercat, menys supermercat

D’on venen la fruita i la verdura? Per què no s’opta pel producte de proximitat? Com afecta a l’economia local el lloc on comprem els nostres productes?

Promoure la compra d'aliments en els mercats de la teva localitat garanteix una alimentació menys processada, més saludable, més sostenible i beneficiosa amb l'economia alimentària de la teva zona. Al mercat trobaràs aliments de proximitat i frescos: fruites, verdures, carns, peixos, llegums, fruita seca, ous…a diferència dels supermercats, on hi predominen aliments processats i amb molt de sucre i refrescos, entre d’altres productes que a la llarga poden resultar perjudicials per a la nostra salut. 

Si bé és cert que els productes del supermercat són més econòmics, no hem d'oblidar-nos del medi ambient a l'hora de comprar. Quan comprem aliments en el mercat generalment solen ser productes de procedència pròxima, i això és molt important, ja que quan comprem aliments de l'altra part del món no tenim en compte que per a portar-los aquí han d'usar mitjans de transport que estan contaminant el nostre planeta i perjudiquen el medi ambient. Promoure la compra d'aliments en els mercats de la teva localitat garanteix una alimentació menys processada

El problema resideix en el fet que estem acostumats a tenir a la nostra disposició qualsevol tipus d’aliment durant tot l’any. Ja no sabem quines són les fruites i verdures de cada temporada, perquè des dels supermercats s’ofereix una gran varietat de productes sigui l’època que sigui. A més, en moltes ocasions comprem aliments d'altres països quan en el nostre també es conreen. Saps que estem menjant kiwis de Nova Zelanda mentres que a Galícia també se’n conreen? Això es deu a què no els donem la importància que tenen o ens fixem més en què són una mica més cars que en la seva qualitat. 

 

Si comprem al mercat, normalment acostumen a ser aliments locals, per la qual cosa aquests diners aniran a parar als nostres agricultors, pescadors, ramaders…D’aquesta manera, estem ajudant al fet que puguin continuar treballant i produint aliments. En els supermercats, generalment els aliments venen d'on més barats els surt comprar-los, per la qual cosa, si continuem anant a comprar a les grans empreses, no estarem ajudant als nostres productors (hacer destacado de esto), i estarem perjudicant l’economia del país. 

si continuem anant a comprar a les grans empreses, no estarem ajudant als nostres productors

L’origen dels aliments del #realfooding

En Pere Joan Alsina és un pagès d’horta ecològica que ven aliments sense tòxics, naturals i de proximitat.
 
Ens explica com funciona la producció ecològica i com és la situació del mercat del realfooding a l’actualitat.

Al reportatge d’aquesta setmana, posem el focus sobre la balança comercial espanyola en el sector alimentari, i per fer-ho, comptem amb l’ajuda de l’economista Jordi Rossell Foixa.

 

També tenim les veus dels comerciants i dels consumidors, que ens mostren com l’aposta pels aliments de proximitat és una tònica a l’alça en el model actual de consum.

el comerç espanyol, a anàlisi:

un model cada cop més proper al realfooding

Per últim, també volem analitzar la procedència de les fruites d’una de les cadenes de supermercats més importants del país.

 

En aquest cas hem escollit Mercadona.

el 65% de la fruita prové d'espanya

dietes i moviments a les xarxes

Avui dia, existeixen múltiples perfils a les xarxes socials en què especialistes en nutrició i dietistes despleguen els seus coneixements i mostren als seus seguidors la seva dieta diària. En aquests perfils no  hi ha lloc pels aliments refinats, tampoc per a l'excés de sucre; només hi ha lloc per al realfooding. 

A Instagram podem trobar diferents comptes que han aconseguit instaurar les seves receptes com a guies perfectes per a poder portar una vida saludable.

l'impacte de carlos ríos

Carlos Ríos, considerat el creador espanyol del Real Fooding, ha aconseguit ser tot un referent en el que és relatiu al menjar saludable.

 

Ríos, des de les xarxes, ha pogut fer-se un lloc amb la seva lluita contra els ultraprocessats i és això el que ens ha portat fins ell, un referent en el menjar real.

Per aquest motiu hem volgut saber quin és el seu  impacte, ja que les xarxes s’han incendiat amb la seva nova aplicació que permet saber si aquells ultraprocessats que veiem als supermercats son bons o més be dolents per al nostre organisme.


D’aquesta manera, amb els diferents gràfics realitzats gràcies a Social Elephants  anem a avaluar els seus perfils a Twitter i Facebook, dues de les xarxes més utilitzades a nivell mundial.


Sols començar veiem com, pràcticament des de totes les perspectives Twitter rep una major afluència de visites que Facebook, i com, poc a poc ha anat fent seus alguns dels tags més utilitzats pels amants del menjar saludable com poden ser #RealFooding o #RealFooder, tot posant-li un toc personal amb #conflictofinterest o #ayzeñó.

Carlos Ríos, amb una gran activitat diària a les xarxes, en les quals sobretot genera comentaris sobre els seus posts i un gran nombre de likes, cosa que fa augmentar, més si cap en seu impacte en la societat.

 

Una societat que, pel que sembla, ja ha sucumbit als seus consells i a la seva nova forma de menjar, afectant, sobretot als menors de 30 anys, creant una consciència saludable que semblava oblidada gràcies al menjar ràpid dels últims anys.
 

Llegenda dels gràfics:

  • Taronja: Twitter de Carlos Rios

  • Lila: Facebook de Carlos Rios

Realfooding:

el nou fenomen de les xarxes socials

Aquesta setmana parlem sobre el realfooding i la importància de ser educats des de petits amb una base que promogui la bona alimentació.

 

Toni Zambrano, influencer i creador de continguts a les xarxes socials, Sara Mansa, nutricionista i Andrea Fernández, tècnica en cures auxiliars d’infermeria ens responen alguns dubtes al voltant del moviment realfooding en la tertúlia d’Hebes Media.

18 preguntes challenge

Per explicar què és el realfooding, cal centrar-se en una part vital de la iniciativa: els i les realfooders, és a dir, les persones que practiquen aquest “estil de vida”.
 
En aquest vídeo coneixerem a l’Anna i la Núria, dues estudiants que segueixen el moviment realfood.
 
Ens explicaran la seva experiència i com viuen el seu dia a dia com a realfooders.
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now