ENTREVISTA A Alba EVANGELISTA

Tontacos Neuróticos, una ràdio per tothom

La ràdio on se li dona cabuda a l'humor

Per Nuria Gallardo, Jonathan Bedoya, Àgata Lasheras i Marta Pané

27 de novembre de 2020

Fotografia realitzada per Nuria Gallardo

"Si estàs buscant una ràdio com Els 40, Cadena 100, Cadena Ser entre altres ràdios conegudes, tontacos, no és la teva ràdio", aquesta és la manera en què es presenta la ràdio Tontacos Neuróticos. Alba Evangelista, la creadora d’aquest projecte, defineix la seva ràdio com una ràdio independent. El mitjà és nadiu digital i va iniciar-se l’11 d'octubre de l'any 2011. Amb gairebé una dècada de recorregut, la ràdio ha aconseguit mantenir-se activa i seguir sent fidel a la seva essència original. Enfocant-se en un principi a la informació d'entreteniment i humor, i tenint presència en festivals de cinema com el de Sitges, la ràdio ha anat alimentant-se de la passió dels seus col·laboradors, creant un contingut i noves seccions amb els anys. Encara que la fundadora va ser Alba, ella afirma que el mitjà pertany a tot l’equip, que actualment són 13 membres.

Entrevista realitzada per Nuria Gallardo

Radios nadius digitals i podcast

La digitalització ha suposat un gran canvi en el món de la comunicació, i per tant, en la ràdio. Fa uns anys aquesta s’escoltava a través d’un aparell concret per a fer-ho i en el cotxe, però actualment es pot consultar fins i tot a través d’internet. A banda de la  convencional han sorgit altres maneres de fer ràdio, una de les quals és el podcàsting. 

 

Els podcasts permeten utilitzar un contingut transmès en directe i després penjar els àudios per tal que els oients puguin consultar-los en diferit. Molts usuaris escullen aquesta opció donat que els permet la llibertat d’escollir quan i com consumeixen el contingut. La ràdio convencional, en canvi, no permet aquest poder de decisió, ja que ofereix uns continguts a una hora determinada. Plataformes com Spotify o Ivoox han fet possible que els podcasts s’estenguin amb més facilitat i arribin a més usuaris. Els podcasts poden suposar una competència a les ràdios generalistes perquè no necessiten grans recursos per a la seva elaboració. Una persona individual pot iniciar-se en el món del podcast de manera gratuïta només amb una gravadora, i arribar a una gran quantitat de gent, com ha fet Alba Evangelista.

 

Avui dia les audiències de podcasts a Espanya són de difícil mesuratge, donat que s’utilitzen plataformes molt variades. Tot i això diversos estudis afirmen que les dades van en augment i cada cop hi ha més usuaris que descarreguen programes per escoltar-los a demanda. Segons un informe publicat per Digital News Report l’any 2019, el 39% dels espanyols va afirmar haver escoltat algun podcast en el darrer mes. Si comparem el consum de podcast a Espanya amb el d’altres països, trobem que ens situem molt a dalt en el rànquing. Corea del Sud encapçala el rànquing amb un 53% d’oients de podcast mensuals. Espanya, comparat amb altres països europeus, és el país amb la dada més alta. 

Infografia realitzada per Àgata Lasheras

Els origens del projecte

Alba Evangelista va iniciar aquest projecte sense ànims d’arribar a molta gent. Ella explica que, al principi, la ràdio consistia a fer humor des de la seva habitació. Va veure que a poc a poc més persones se sumaven a escoltar com feien parodies o imitacions de programes com Cuarto Milenio o Tonterías las Justas. De fet, d’aquest darrer programa és d’on prové el nom de la ràdio, que va sorgir de manera espontània i va agradar als oients per la seva originalitat.

Sense cap experiència prèvia, Alba Evangelista ha pogut crear una ràdio a internet des de l’inici. Ella afirma que la clau va ser passar-ho bé amb el que feia i tenir-ho com a un passatemps en comptes d'enfocar-ho com una feina. 

logo tontacos.png

Logo Tontacos Neuróticos

L'equip de Tontacos Neuróticos

Alba Evangelista

Alba Evangelista.png

Bárbara González

Bárbara González és una apassionada de la moda i és la fashion blogger de Tontacos Neuróticos. Des de la sisena edició de la ràdio participa amb la secció “Que se rumorea por ahí”, on es tracten temes com les tendències de moda, estils de vida, gastronomia, viatges i altres. Bárbara a més té un blog anomenat Buscando a Chipie on produeix ressenyes i articles de bellesa, looks, festivals i els llocs que visita.

00:00 / 00:35
3b21c7efd2ba9c119fb8d361acacc31d.png

Félix Navarro

Félix Navarro.png

Félix Navarro és un dels redactors de Tontacos Neuróticos. Tot i tenir aquest paper a la ràdio és polifacètic, ja que sovint substitueix a altres membres de l’equip fent de càmera i reporter. A més, també és actor i fotògraf. La temàtica en la qual es mou i que acosta als oients són les anècdotes i curiositats dels artistes espanyols. A banda de la seva col·laboració a Tontacos també participa en un altre programa de ràdio en format podcast anomenat Made In BCN, un programa cultural i musical.

00:00 / 00:48
3b21c7efd2ba9c119fb8d361acacc31d.png

Alba Evangelista és una jove de 25 anys graduada en Dret a la Universitat de Barcelona. Actualment cursa el Màster d’Advocacia a la UOC. Tot i que els seus estudis no són de comunicació, és la creadora, CEO i fundadora de la ràdio online Tontacos Neuróticos, la qual va néixer fa 9 anys, l’11 d’octubre de 2011. La jove veu el seu futur en el món de l'advocacia, però comenta que el periodisme que exerceix a la ràdio ha passat de ser un hobbie a una feina. Amb una audiència fidel i un equip dedicat, té plans d’evolucionar amb el seu mitjà i fer-lo cada cop més gran.

3b21c7efd2ba9c119fb8d361acacc31d.png

David Guerra

David Guerra.png

David Guerra (conegut a la ràdio com a “Buhito”) és un malagueny que, com Bàrbara, també és un amant de la moda. Ell, però, participa en la secció “El mundo de Buhito” on tracta temàtiques semblants a la secció de “Que se rumorea por ahí”, però des de l’enfocament masculí: moda per a homes, tendències… A banda de la ràdio, té un blog anomenat de la mateixa manera que la secció on tracta aquests temes de manera més extensa. 

00:00 / 00:34
3b21c7efd2ba9c119fb8d361acacc31d.png

Segueix la ràdio a totes les seves xarxes socials

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram

L’equip de Tontacos Neuróticos és més nombrós i no para de créixer. Pots conéixer tots els col·laboradores i les seves seccions a la seva pàgina web 

L'audiència parla

La fundadora de la ràdio situa l’eix central del projecte en els seus oients. Considera que des de l’inici ha tingut una audiència fidel que ha participat de manera activa i constant durant tot el recorregut de la ràdio. A més, comenta que alguns dels col·laboradors i seccions han sorgit de les iniciatives i aportacions de diversos seguidors de Tontacos Neuróticos.

 

Els oients consideren que els dos pilars fonamentals de Tontacos Neuróticos són la música i la secció de l’Alba amb els seus personatges, ja que són l’essència de la ràdio. Un altre aspecte que també valoren molt és el treball en equip i companyonia que hi ha a Tontacos, el qual es transmet directament a l’audiència. 

Infografia realitzada per Nuria Gallardo

Les dades d'aquests gràfics s'han obtingut a partir d'una enquesta que es va fer a 34 oients de la ràdio.