Tres veus d'artistes urbanes inspiradores:

Elisa, Corina i Julieta

Elisa Capdevila

Corina Monea

“M’encanta ser dona, tot i els moments durs o complicats” - Corina Monea

Ella viu a Romania, es diu Corina Monea, però al carrer la coneixen com a Ocu, el seu nom artístic

 

Des de petita li han encantat les arts visuals, sobretot els grafitis i art urbà. Ens recorda la seva primera sensació a pintar un carrer, era emoció i por, ja que era il·legal. 

 

Ja fa molt d’aquella primera pintura i si parlem de reconeixement, pensa que si que el té. Té por, però, que això sigui per treballar en equip amb un home. Va conèixer al Kero fa anys i segueixen treballant junts. 

 

Tot i això, s’ha trobat les problemàtiques que implica ser una dona al carrer i a la feina. ‘M’encanta ser dona, tot i els moments durs o complicats’, assegura. Però això no obsta perquè, encara que de forma subtil, es trobi amb problemes com el sexisme o el masclisme, que deriven en altres com la infravaloració de la seva feina o l’assetjament al carrer. El més trist és que ‘és una normalitat al pensament col·lectiu’

 

Succeeix en moltes professions i en l’art urbà, també. Hi ha més homes dedicant-se a aquest sector i, tot i que cada cop hi ha més dones, els referents segueixen sent masculins.  Potser és perquè segueixen sense fer la connexió entre un mural gran i una dona, aquesta infravaloració acaba afectant. 

 

Però ‘vivim en una època de canvi’, assegura. La societat lluita per l’equitat de la dona pel que fa a drets i seguretat, per tant anem per bon camí, encara que quedi un llarg tret per recórrer. No solament en l’art urbà, que pateix les conseqüències d’una societat patriarcal, sinó en qualsevol sector en què la dona s’insereix després de segles desplaçada. 

 

Trobar la forma de ser i separar-se del seu propi ego seria el consell de l’Ocu. Així i amb la lluita per un canvi, potser les noies tindran més referents dones i la seva figura a l’art urbà estarà totalment normalitzada i serà, sobretot, segura. 

Julieta XLF